嚟到英國,都繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
182 Like 57 Dislike
非球面鏡片對配戴數據嘅要求比普通鏡片高,咁就要拎返去睇吓鏡架配戴位置有無需要調整嘅地方了
公司有Thom browne/Dita/Cartier
不過普遍嘅人都係戴普通嘢或者Rayban
Zoff塊鏡係咩公司做
戴落好似差過nikon塊1.74
zoff鏡以往係搵Hoya代工生產
依家唔知仲係唔係
巴打 想問下 如果近視唔係好嚴重 係咪冇必要配 1.74 OR 1.67
GOOGLE 話 色散仲會差左 可唔可以指教下

另外 想問 如果想配抗藍光鏡片 去康明視力中心 D 黃鋪配 做唔做到OWNDAYS 個個價位
OWNDAYS 依家執副平架 加抗藍光鏡 (鏡片8折) 加埋都係800有找 如果差唔遠都想支持黃店
同1.5比嘅話,色散係比較多
所以個人建議-500度樓下唔使考慮太高折射率嘅鏡片

價錢我就唔清楚了
依家人在英國,香港嘅零售價都無乜留意了
鏡架彎同斜度要執執佢

咩牌子雙非球面?
想問配眼鏡係去連鎖店定係果啲私人地下鋪好?對配眼鏡一無所知
屋企人細細個就帶我去果啲地下鋪配眼鏡,次次都要等成個禮拜先拎得
最近配左副防藍光$1500左右
但係啲FD又話去果啲連鎖店好,即日有得拎而且好平,想問點解差咁遠
即日有得拎即係速食店?

眼鏡可以好平,168又可以架連鏡
去買靚嘢16800都未必買到架連鏡

首先要比較吓好平嘅地方比咩你
$1500鏡架連防藍光鏡又配咗咩比你

因為我見速食店嘅客好多時都配到千幾二千蚊先落到樓,仲係d好一般嘅嘢
見到出面貼晒圖有clearview stock dvp
但早排配新眼鏡嗰陣餐牌又冇
就算英國都未有
應該唔係個個account有clearview賣住
最後揀咗clearview dvc 本身諗住揀返舊dvp 不過見clearview新技術好似好勁咁
賣比你嗰個有無講你知DVP嘅分別?
連色都唔同喎
咁OK啦
DVC係反光過DVP少少啫
戴開con 好多年
因為散光太勁
想配翻副剩散光加防藍光,配咩牌子咩model最top?
想問在英國去邊到試框同配鏡好?
想試清楚個框岩唔岩面型
謝謝
英國少日本鏡片,top嘅話一係essilor一係Zeiss

想多款揀應該都係大連鎖,不過呢度大連鎖嘅做法似zoff/owndays, 賣自己嘢多
其實想配副防藍光有無話咩鏡片好?
簡單講,怕睇嘢黃嘅話UV420好d
想鍍膜反射藍光勁d嘅就藍光膜鏡片
之前連鎖店配左副1.67 DVBP 好好用
不過好似買貴左 接近3k
其實咩價先合理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞