嚟到英國,都繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
182 Like 57 Dislike
仲有其實如果散光唔過200度 係咪配clearview 已經得?唔使上SUPERB
覺得依視路第8代全視線既coat睇落唔係咁舒服
反光之下 鏡片藍紫色
上一代反光好似係綠色......
最近想配太陽眼鏡鏡片
大家有冇咩牌子推介?
同埋配偏光鏡片定普通染色鏡片好?
想問新眼鏡覺得成日自動跣低咗,有咩方法搞,用鼻托貼得唔得(本身個鼻托係上螺絲款)
定係應該調整框臂?我呢款不銹鋼上下冇得屈,只可以左右
巴打有無考慮sasamata caesar flip?
http://www.ssmt.jp/en/index.html
tokai lutina係鏡片材質加處理
Zeiss Superb係製鏡技術,好難直接比較

大家都現成鏡嘅話我會揀Lutina,個人覺得DVP無東海coat咁滑咁好抹
訂製嘅話因為未試過Lutina DAS,所以唔評論
如果單光又未戴過任何非環面鏡片嘅話,Clearview係好嘅入門選擇

題外話如果配Superb又唔介意黃少少我會建議配Zeiss Drivesafe,有客反映過室內同低光環境感覺真係有改善
唔係第8代嘅問題
係essilor由Forte UV膜(綠色)升級咗上sapphire膜(淺紫藍色)

essilor嘅講法係反光比forteUV更少
不過習慣呢家嘢真係人人唔同,我自己臨過英國前都整咗對,個體驗又唔錯
巴打想問下, 近視過500度+散光過200度配變色鏡,
係唔係hoya sensity 2 或者essilor 全視線都得? 同埋見上網有人介紹asahi-lite uv3g 變色, 邊隻鏡無咁易花同性價比高啲
最緊要係100% uv protection
如果揸車同水上活動嘅話可以做埋偏光
一般跑步行山嘅話染色片就得

想知更多可以睇呢個: https://www.eyemall.com.tw/Polarized
教夾d副架
落J lock
換防滑鼻托
UV420變色無sensity同transitions咁快
講襟刮耐用,都係Hoya世一
我攞眼鏡時有叫職員幫我將個框夾緊D,而家左耳罅有D痛,可能要鬆番D

J lock 係咩嘢?

換防滑鼻托係自己買嚟換定去舖比錢換?Sorry好多問題,唔該晒
話說而家有冇2022年最新嗰個鏡片價目表?
咁如果係clearview 同hoya 雙非又點揀?700度近視
2022得clearview咋

J lock即係扣喺耳位防滑嘅裝置

好多人較到個鏡臂彎晒,但head width收窄比較緊要

防滑矽膠鼻托眼鏡舖一定有
700度近視嘅話雙非球面嘅邊緣會平少少,有可能會薄少少
如果唔睇厚薄淨係睇視光表現 係咪clearview好D?
Hi 豬巴,有事想請教。
我本身有對日制999.9 眼鏡框(日本配的),老婆唔識,放暖水落超聲波機洗鏡片,鏡片報廢左
想配返鏡片做後備,想問有眼鏡鋪會唔會做淨配鏡片?

香港配就用依時路, Hoya,日本配就用 Nikon 日製/蔡司鏡片
依家副眼鏡用緊蔡司鏡片DV DriveSafe (DSI P60 PFGUV) (都係日本配)
有冇推介鏡片,謝謝
I mean 光學表現
睇吓你信Zeiss嘅Clearform700
https://czfeavprotect.com/

定Hoya Nulux EP嘅眼球回旋定律考慮
https://www.vc.hoya.co.jp/lens_search/design/09/

呢樣要問吓兩隻都配過嘅巴打睇吓有咩評價
你戴緊個人化變色漸進

Hoya嘅話就起碼做返Balansis
蔡司嘅話都係建議返Drivesafe
Essilor就Varilux X

如果趕用,Hoya Balansis喺香港生產,應該會快d
我有蔡司DriveSafe 戴緊,完全唔急
我一向都係用緊全視線類變色鏡片,近視同散光都唔過300
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞