嚟到英國,都繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
182 Like 57 Dislike

佢老婆攞左佢個名做牌子 揾日本職人造原來冇人識
大野洋子
以為你講呢個

想問其實係咪可以淨配框用番舊嗰對鏡片架?
帶左一年多d 個鏡框就爛左
再配過好似哂左對防藍光鏡片咁
白山 Mayfair
搵返一模一樣就肯定得
齋鏡都3000應該係Hoya 1.74或者東海1.74

如果想平,同樣折射率(1.74)嘅土炮應該千零蚊買到
巴打我訂完眼鏡先問配眼鏡個人塊鏡片邊度出,塊鏡片佢話美國整,$1200,即係咩廠整?
GIA?
其實呢度無人驗過你對眼,大家都係亂吹,不如揾間信得過嘅鋪頭驗眼就知問題係邊
想問吓兩間係咪都無放瞳?
先講左右眼近視,拎咗左右眼度數之後做雙眼平衡,每個視光師嘅手法同喜好都會有唔同,方法上可以用polartest或者紅綠,不過最終都係睇吓配戴者嘅主觀感受,睇吓你鐘意兩邊都最足嘅度數,定係追求兩眼合作時有最舒適嘅視覺效果(但逐隻眼試有可能邊清邊矇),無話邊派正確

放瞳再ret嘅話理論上係最準確知道眼球需要處理嘅屈光不正,但人嘅視覺系統除咗眼睛,仲有大腦,再加上鏡架同眼唔係貼實,用ret嘅度數直接配鏡,應該都好多人戴唔到

線位方面180同3其實好接近,所以con配180正常,除非con戴咗上眼後轉得明顯

25度散光上落,同驗眼時精神狀態都有關係
真係有興趣想知意見可TG我🤣 https://t.me/onedrs
個人意見,con可以唔需要轉度數
無唔妥就唔好搞

25度上落即係比多一格定比少一格,每個optom判斷都唔同,好難過邊個準過邊個咁樣
豬巴先岩打鳩錯
lm
請問,如果就咁入去Specsavers,要點同佢講想配全視線?

因我已有眼鏡(井戶多美男),淨係想好似上面巴打咁配自動變色鏡片。

定還是要指定邊間鋪頭先可以?謝謝🙏🏻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞