嚟到英國,都繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
182 Like 57 Dislike
唔熟唔同牌子既鏡架有咩分別.......
gucci鏡架特別易爛?
仲有屍畸係?
個人不嬲對fashion brand眼鏡無乜好感
貴咗但質素比唔上日本架

屍畸 = Calvin Klein
marchon出品嘅眼鏡普遍都比較一般
Thanks
P.S. 早兩日去咗Owndays配1.67漸進 + 變色,用$880框,減晒優惠後$1890,希望OK啦,始終未戴過漸進
1980有1.67變色漸進又唔錯
有無話係咩牌子同咩級數?
普通近視散光眼鏡嚟計
其實仲有幾多大路鏡片/鏡架係not made in china?

記得以前ray ban好似係美國造
但近年已經大陸造?

好唔想買大陸貨
冇講,又唔記得問,應該唔係名牌嘢啩

理論上只比框錢就有呢隻鏡,好似幾抵所以就幫襯咗:
"使用與世界知名頂級品牌共同研發所製抗UV、防汙鍍膜薄型非球面鏡片。
抗UV 99%以上
抗反射鍍膜
防刮鍍膜
防汙鍍膜鏡片加工
折射率 1.60, 1.67, 1.74
"
配漸進係咪要講用黎睇遠野多定睇電腦多?
講究嘅可以揀日本製東海鏡片 + 日本手製眼鏡

易入手嘅就泰國Hoya鏡片 + 大牌韓國ultem眼鏡
小弟唔係香港
無呢d野

只係想知d大牌子仲有無唔係大陸造
唔喺香港嘅話,其實鏡片會搵返當地工場生產
歐洲嘅鏡片喺返東歐或印度造
美加嘅就會喺墨西哥或美國
想請問日本手造眼鏡同普通有咩分別?
澳洲巴打又清唔清楚呢
豬巴你好,想請教一下,左眼近視300散光250,右眼近視375散光200,啱啱驗眼配咗新眼鏡,度數同上一副(3年前) 大致無變,但覺得右眼睇嘢唔夠左眼清同實,好似散散地咁,我見右眼個axis上一副係175,新嗰副係5,有關係嗎?
澳洲就真係唔清楚了
手工:鉸接位嘅處理,鏡架拋光,細節

物料:耐用嘅板料/celluloid,SPM同Titanium

最後,手造鏡架坊間有師傅做維修翻新拋光
線位唔對係會唔清楚
不過改咗線位係咪原因我就不便講,因為可能驗眼時真係追到5度線好過175線
最好嘅做法係搵舖家再跟一次
所以帶上身唔會舒服啲?🫣輕d都會
輕到silhouette/limdberg咁,如果較得唔好,一樣會又夾鼻又夾耳又成日跣

手造架因為係來自日本,的確係有考慮東方人嘅面部輪廓走做設計,至於重量方面,有玩開celloid膠架嘅朋友,會同你講本身就係sell厚重感同拋光嘅光澤,絕對唔係sell輕
我公司個pre-reg啱啱肥咗
要等7月再挑戰過

佢話計埋來回倫敦酒店食宿同考試費,洗咗£1000
肥咗就要再比多次

不過呢度幾好,會寄返結果比你,講你知衰咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞