嚟到英國,都繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
182 Like 57 Dislike
lotutec鍍膜嘅不反光同防污都唔錯,防花就屬於標準,以前喺香港做,家長想配雙面防UV鏡片比小朋友,我都會做LT,始終小朋友換得密,同埋價錢又同雜廠鏡差唔多,都抵用
睇電腦多唔多?
如果多嘅話,試吓戴新眼鏡一星期,如果試咗一星期,望遠嘢都係濛之餘,睇電腦電話又同舊鏡無分別嘅話,就可能要加返少少度數
右眼減得勁過左眼?
我法國依家好多sales都好推東海鏡片
但係我覺得都係hoya 先係清鏡最好
主要係hoya清鏡個coating係我戴過咁多個牌子入面既"白" 最清
東海就算清鏡都係偏黃
一邊減多,應該係為咗就雙眼平衡,但唔習慣就無計
東海Lutina+P-UV,雙面防UV再有UV420料,正路係一定會黃過Hoya 白鏡,因係多咗吸引紫藍光嘅功能喺入面
人地嘅對手係Hoya HVLL Blue呢類鍍膜反射藍光鏡片

UV420類最白應該係Essilor BCT

同意如果揀東海普通白鏡嘅話,不如揀Hoya HVLL鏡片,鍍膜耐用度始終係最高
大廠方面essilor同Nikon都有1.74變色
Nikon嘅Seemax變色就係雙非全視線,當然亦都係天價

1.67嚟講,個人建議揀有stock嘅鏡片,因為入得Lab都唔會同1.74差好遠,不過雙非球面印象中無乜邊隻有stock....蔡司如果唔太貴可以一試嘅
深散光 深近視 係英國配 係咪貴到飛起?
散光500 近視差唔多一千😂😂
英國果面配con 會唔會都有深度數? 因為係配開果間眼鏡舖 話而家好少廠造禁深年con…
Biofinity XR/Biofinity XR toric月棄應該咩度數都做到
1000近視500散做1.74雜廠£200倒
蔡司1.74smartlife/Divesafe要接近£400
想知英國配大約幾錢到?唔該
有冇ching 聽過 Apollo 鏡片? 眼鏡鋪推薦我用呢款 評價如何?
"CooperVision Biofinity XR Toric (3-pack) Best Price | Compare deals at PriceSpy UK" https://pricespy.co.uk/beauty-health/health/contact-lenses-lens-solutions/contact-lenses/coopervision-biofinity-xr-toric-3-pack--p4341371

不過配XR最好搵optom跟
即係我成日講嘅土炮(本地鏡片生產商)
單光唔係差,大約即係瑞士寶級數
值得一提係Apollo 1.74單非球面同埋 1.67/1.74雙非球面嘅stock鏡係日本製,至少我離開香港前仲係。另外rodenstock同Asahi lite都係佢哋代理嘅
如果配無邊鏡架我會推薦佢地嘅R1/R2 polycarbonate雙非球面鏡片

香港嘅zeiss 1.74 係日本製
英國嘅zeiss 1.74 係德國製

英國蔡司鏡,stock就同香港差唔多價
RX就普通都平過香港

£250鎊有1.6 smartlife digital lens
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞