嚟到英國,都繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
182 Like 57 Dislike
去BOOTS 搞掂啦
LM
其實係睇吓有無做減薄,因為雙非球面訂製鏡其實都係用freeform

咁無驗眼又買唔到con
呢d con店同視光師合作啫,其實買副垃圾架+對平鏡幾十鎊,有乜好劏
都可以呀,收得nhs coupon嘅店其實大家都有一定嘅要求,驗完眼都一定要出gos2 (即係度數紙)比你
你知自己PD嘅,上網買都得
咁我都要講,我做過嘅公司(香港定英國)都應該算老實,同埋我又唔覺得要識劏客,除非你覺得全部客都有今生無來世

當然我依家呢間都有客比過千鎊買眼鏡,不過呢間舖個格局都係街坊多

老闆遲吓開多間另一種style嘅喺hale, 又即管睇吓嗰邊嘅客好唔好做,因為曼城南邊都多有錢區
好遠 如果唔係都想幫襯你
我知嗰邊DO可以fit con, 但唔知可以驗度數同做low vision
嗰邊有眼鏡舖無optom? 係咪啫係類似香港嗰啲濕鳩轉賣框嘅舖咁
康明, 視點護眼, 眼鏡星球
請教吓, 呢啲cheap客有乜好劏, 仲要用voucher, 啫係都係定額
英國就唔知, 香港呢類客就最閪
公道講句, 驗得好唔好睇個optom, 唔係睇間舖
specsaver起碼齊儀器, 最多chur你買眼鏡啫
egg/zoff已經係第二個層次
其實佢都唔係視光師

你期望答到你d 咩

如果你係香港視光師, 有意移民去英國, 我建議自己google 仲好啦
其實佢已經答到
google資料的確好詳盡,始終英國呢邊嘅regulations做得好過香港

同埋我都問過香港嘅視光師,其實好多人都係怕考唔到個試,喺英國做唔返optom,所以唔敢走

唯一答唔到嘅咪就係究竟個試有幾難,如果有香港朋友考過/考到,歡迎賜教
咁呢邊都會有客投訴嘅
早兩日先有個阿婆鬧我地唔守social distansing,其實英國呢邊都仲有好多人有2020年第一次lockdown嘅陰影,例如BBC依家夜晚播緊嗰套Ambulance,講舊年肺炎高峰期,利物浦嘅救護員同肺炎患者,睇返都淒涼
specsavers喺indeed都好多前員工屌間公司chur店長同店員跑數,又無job security,又好忙,etc etc....

不過我諗英國optician忙係普遍,以我間街坊舖為例,一日十幾二十個appointment,加有人拎度數嚟配鏡片,再要拎眼鏡,又要搞工場嘢
由返工到收工都無停過
員工守則話返工唔比玩電話,返咗幾日,心諗連尿都就快無得痾,玩條撚咩
英國好多大公司都係話工作時間唔畀用電話,但係無人會理
其實係1年pre-reg, 中間要過啲assessment, 嗰邊啲畢業生都要過, 如果咁都驚不如一世留港算啦
有冇建議話幾多度近視配幾高折射率嘅鏡?
E.g. 450度, 1.67係咪可以接受?
我呢度都有一個optom剛剛完成pre reg
另一個就做緊

其實都已經可以自己handle case
只係我老闆(m.optom)會得閒就同佢地跟吓case,睇吓佢地做成點咁

其實如果連我呢d大學未畢業嘅人都溝通到,有大學學歷嘅視光師嚟到英國應該都無乜問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞