嚟到英國,都繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
182 Like 57 Dislike
樓主肯定發達
英國啲配眼鏡好X貴
你唔係quit咗咩
又係都市傳說系列
我去睇個啲價錢
真係好貴
公司兩間舖
一間做平嘢,最平£35鎊一副眼鏡
另一間做high end, Thom Browne, Hublot, Cartier咩都有,千幾兩千鎊落樓唔係未見過

所以睇你去邊度同買咩嘢啦
我人工就好奀,係因為老闆都好人,同埋仲嘢彈性,仲有之後如果做pre reg要靠佢
豬巴終於決定要讀optom?
搞咗Dispensing optician個牌先再諗
DO都要pre reg咩?
巴打加油
都轉第科, defer有咩用?
要啦,未考實習試就要pre reg
我7月要交齊文件,之後interview,如果學歷嗰邊OK晒就可以開始pre reg,儲夠case就去考實習試

如果學歷嗰邊覺得唔夠,我就要去補返嗰d module
加油
想問吓嗰邊生態係咪好香港好多? 識有fd話嗰邊成日都free exam 配眼鏡又會唔會waive?
一樣會講價,如果講得勁,老闆可能會waive
不過九成九都係平少少算

free exam應該係配眼鏡一個lump sum吧

今日全舖都無mood做嘢,個個等緊英超煞科戰,同事話I don't like City but I HATE Liverpool
但佢最平果啲好似玩具
整副鈦金屬舊兩代全視線幾錢
英國佬會講價? 定你指移咗民過去嘅香港人同大陸人台灣人
就咁聽落都好過香港好多啦, 香港奉旨免費驗, 話要收錢仲要鬧人
白人同南亞人都有
我舖頭除咗特登搵我嘅客係香港人之外,無香港人大陸人台灣人
我返工嘅呢區東亞人樣係極罕見
南亞人會講價就正常, 不過我估都唔會講到好過份, 香港人講價講到好似間舖佢開咁
都係
至少唔會有人話做optician 有 crazy revenue或者earn a lot先

佢地覺得買得嘢就要比錢,最多係想平少少或者有upgrade咁樣
所以都唔錯
店員: 總數就2500
香港人: 咁貴!? 你哋賣眼鏡好好賺㗎喎! 好聽啲! 2000啦!

係咪回憶返哂嚟
通常我會回佢2888仲好聽
2200一對1.7入lab, 仲要新coating
好合理啦
土炮1.74都要

以我所知東海得愛知縣一個生產線,有錯請插
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞