嚟到英國,都繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
182 Like 57 Dislike
Erm… 我比咗依家個度數佢
-12.25 +3.00
-13.00 +3.25
佢是咁答番我

做唔到偏光
淨係可以做染色
係咪岩岩好差少少做唔到

咁是鬼但照做番1.67染色的話
大概應該幾錢
total power -12.00
你一邊-12.25, 另一邊就 -13.00
無計了

1.67染色鏡片一般£200內做到
香港英國都係
英國人係咪叫spectacles?
聽得最多係glasses
想問下遠視同老花
係咪配同一種鏡片就解決到?
搵過資料都唔係好明
唔係

首先要講吓,無度數嘅人睇遠係放鬆但清楚,睇近嘢時眼睛用力但清楚

遠視嘅人,視乎度數,淺度數(一般講緊+1.00遠視左右)嘅人睇遠嘢眼睛用力但清楚,睇近嘢要比無度數者用更多力,不過都仲清楚
再深多少少遠視,睇遠嘢用力,易累,時清是矇,睇近嘢要鏡片輔助先清楚同放鬆
超過+3.00嘅遠視,望遠望近對眼都需要眼鏡配合先清楚放鬆。

而老花係講緊人超過3x歲之後(以前標準係40),因為對焦力嘅衰退,睇近嘢嘅能力差咗,同你有無遠近視同散光無關

如果個人望遠無度數,只需要戴老花鏡睇近就得,都係正度數鏡片

而遠視嘅人如果有老花,一樣需要兩副眼鏡,唔可以單戴遠視眼鏡嚟睇近,都係會唔清楚
而深近視嘅人如果有老花,有可能睇近嗰副一樣係近視眼鏡,只係度數會根據老花度數配淺d咁解

希望答到你
唔該哂巴打

我屋企人有遠視加老花(低度數)
以前配過漸進配完都無戴過(佢話唔舒服,可能配左散光佢唔適應)

最近問過眼鏡舖,用左部最基本既機驗
應該個度數都變化不大(仲係低度數)
但佢就講到199咁,話要幾錢既plan先做到
我以為老花同遠視可以配埋一齊(非漸進)

咁我要問下屋企人想點先再睇下配乜比佢
漸進定單光,等佢選擇
主要係睇吓佢平時戴唔戴眼鏡
平時行街望遠嘢唔戴眼鏡,又覺得無問題嘅話就唔使配漸進
275度散光 戴冇散光嘅con出去玩 非讀書得唔得㗎 散光con配咗成個禮拜有多都未有
幾深近視?
左450 右300
你預望嘢會散散地
同埋要戴深大約50度去cover散光,即係會易眼累同唔舒服,自己都深散,試過咁做,三四個鐘ok,再耐會開始辛苦

個人建議照返近視度數同散光線位買淺d散光嘅con好過,例如-1.75應該好多牌子有現貨
感謝
第二度驗錯點解係自己硬食對鏡?
香港視光不嬲垃圾
英國多唔多閪客
如果唔想做就唔好拎牌啦
個客都比咗千幾鎊配眼鏡,同埋真係好好客,佢比5分google review好過收多佢幾百鎊配鏡。
老實講閪客就邊度都有,咩人種都有
英國比香港更著重消費者權益,變相d客唔使諗咁多嘢或者一哭二鬧三上吊咁先退到錢,所以又唔係咁差。

我主要係想試吓點樣用香港嘅配鏡文憑拎英國嘅DO牌,同埋英國有DO轉Optom嘅course,呢樣都有興趣,體驗完又可以寫吓文,比其他有興趣嘅人參考吓
有無DO轉optom詳情
如果帶開副眼鏡有少少彎左
可以去眼鏡鋪請佢幫手調較?
會唔會唔係自己舖買就唔搞
https://www.bradford.ac.uk/optometry/career-progression-programme/

https://www.uclan.ac.uk/postgraduate/courses/optometry-msc
如果拎到DO牌最想讀呢個master degree,讀完變MSc optom,好似好威咁
不過等拎到BC再諗,海外生學費好撚貴
年半嗰個幾抵讀
MSc 3年係full time定part time?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞