嚟到英國,都繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
182 Like 57 Dislike
600幾度近視近200散光係咪唔洗諗Base Curve 6 眼鏡
好少可FPD大反而好睇
除非係圈大鼻樑窄啦
做到都會厚到磚頭咁
唔舒服都係要番去㗎啦

我新眼鏡喺Owndays配,我都番去兩次,不過去咗兩間舖

第一間我係路過,叫佢幫我屈番鬆兩邊框腳,佢仲送咗兩粒防滑圈

再戴多一星期後發覺鼻托位好似好大壓力,有紅印同損咗,去番配果間,見到同一個視光師就叫佢幫我較下,佢仲換埋矽膠托
其實來鏡配架做唔做得?
有冇話要滿足咩要求?新架比舊鏡片細就可以?
假設度數完全一樣
可能個架本身軟,好快就返原來嘅形
拎返去買框嗰度睇吓有無其他辦法啦
來片入架,第一件事要裝得落
如果要修細就要留意埋焦點
英國係咪無Owndays嗰類好快出到貨嘅眼鏡舖?
有,我公司有工場
驗完眼即刻車比你
我唔喺Manchester
豬巴 Toraysee同Pearl眼鏡布可以係邊度買到?
其實Owndays都要睇你度數同揀咩鏡片,可能得少數人可以快

利申:我500幾度近視 + 少少散光 + 老花,要漸進 + 變色,要等超過一星期(中間有4日假期唔知有冇關)
漸進無計,一定係訂製片,去邊度都要起碼7日
變色單光正常係有stock嘅,只要間舖有keep,有人識車,有間舖車邊機就可以即車搞掂

不過香港搵速遞來回工場都係兩三日,使乜搞咁多
英國呢邊就興用tracer將個形掃完send去工場車,車完返嚟裝片,基本上隻架唔需要離開舖頭
我手上嘅Toraysee同pearl布都係做日本代購嘅朋友送嘅
香港見過有舖家有賣
搵到了
師兄邊度有得買?
Hoya Nulux 1.6喺鏡片嘅清晰,耐用度同埋價錢嚟講個平衡最好
我係hktvmall買咗
budget 2000內嘅深散客一律建議Hoya Nulux 1.6/1.67 HVLL
-300散光都有stock
多咗人賣,雖然對我朋友生意一定有影響,不過都叫做推廣到呢樣嘢比更多人認識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞