嚟到英國,都繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
182 Like 57 Dislike
咁其實唔想咁黃係配 USC-ES?定USC都夠?
ES係擋遠紅外線,貪靚嘅可以考慮
咁NRC係咪好嘢嚟?
Nikon 雙非 Seecoat next SNS 同 Tokai Lutina 雙非 USC 邊個光學表現比較好?係咪Nikon好啲?
我想問白金材質嘅鏡框會唔會比起金材質嘅鏡框較大機會氧化?
高清鍍膜,即係反光比一般鍍膜更低
Crizal sapphire / DVP 都屬於呢一個級別
大家都係雙非球面我會話係一樣
不論white gold(金嘅合金,白色)定platinum (鉑金元素),甚至銀鈀合金(silver palladium alloy) 都係貴金屬,都唔容易氧化
Nikon SNS Tokai USC Tokai NRC 15 16唔知點解揀好 豬巴可唔可以俾啲意見?
我想問如果Masunaga Wright 配1.74 700度近視 會唔會好厚?呢啲太幼框嘅係咪唔可以配到咁深近視 但我真係好鍾意呢啲圓框眼鏡
岩岩拎完眼鏡
係鋪入面試戴 睇佢隔離啲廣告牌好似散散地咁 但個輪廓係清咗
佢話開頭係咁 叫我試戴一個禮拜 再唔得先番去搵佢地再做多次eye test

出到街 遠嘅字係清咗 雖然唔知有乜用
近野禁手機都無咩問題
但隻眼就勁攰 好似要好用力對焦咁
淨係踩單車番去果半個鐘 差啲攰到流眼水 成日不自覺會瞇起 好似打咗幾個鐘頭機咁

番到屋企 發覺對住部電腦呢啲距離 (30CM-幾米)就好易對唔到焦 用力啲/集中啲望一個位先睇得清
同埋如果要睇一個範圍嘅野(電腦MON)/BROAD啲嘅境像就有啲暈同散

究竟係咪戴番耐啲就無野
如果係真係唔岩 又唔想隻眼習慣啲唔岩嘅野
但唔係咁戴又唔知岩唔岩

話說 佢仍然都係冇比咩3摺卡仔我
我戴到暈暈地又唔記得問佢拎

睇吓你要唔要襟刮

USC最襟
另外兩隻應該同級
就係深度數先更加要揀圓框令鏡片睇落更薄

清咗就唔係over度數
最多話佢太足度數
如果戴幾日睇電腦都頂唔順嘅話要比佢地再跟過
如果深度數嘅話 係咪NRC睇落去最薄?
鍍膜技術唔年影響厚度
只有光學設計同折射率會影響到
話說蔡司隻DAVP 究竟係真係有用定係華而不實?
鍍一浸銀離子落去點都有殺菌效果嘅
但如果係咁怕菌嘅不如配USC再勤用火酒抹
如果係咁睇落去USC最抵玩 又襟刮
香港好少睇到勁遠(都無乜機會)反面成日要睇中近距離,所以喺配戴者角度嚟講配淺少少,應該更加適合

呢邊揸車嘅人多,配足揸車會好d

不過我做嗰度都耐唔時有客投訴prescription too strong,要配淺少少,始終smartphone世代大家都變晒低頭族,人嘅用眼習慣都同以前唔同晒
咁如果明明度數岩 但只係我頂唔順
佢地肯唔肯幫我換過副低度數啲嘅

同埋如果唔配足 我又點知邊個度數我先舒服
事關新舊差成300度
無理由逐個度數整出嚟試
加埋/2又好似好是但
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞