嚟到英國,都繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
182 Like 57 Dislike

我花左係正中間有冇得補
想請教下點為止啱鬆緊?
我副眼鏡戴上頭唔會緊到痛 但會夾到有痕 咁樣洗唔洗再較闊啲?
重傷到咁,要換了
夾到有痕要較闊多少少
當然如果隻架較到盡就無計了
夾到有痕要較闊多少少
當然如果隻架較到盡就無計了
咁只好去reglaze了
明白咁我試下再較闊啲先 唔該哂
上次驗眼係武肺前係香港做 冇咗張prescription
配咗副1.67hoya防藍光眼鏡 好似千七千八蚊係JINS
印象中係9百幾度近視 300散左右
果陣廿中歲

岩岩今日係英國specsaver驗 因為NHS個benefit今日到期
揀完框比完錢先醒起佢都無話過我知個prescription
番入去問佢拎
嚇一跳 1200-1300度 散光都係300
想問係咪太攰唔準果啲定真係深咗咁多
乜成年人咁耐仲會突然深咁多架咩
但我依家呢副用咗兩年半 到依家除咗花咗 其實睇野上我完全無問題
如果你有commission 落袋可pm 下 postcode 嗎
每年有200 磅budget 配眼鏡

本身諗住去specsaver 驗眼 上網買就算
另外請教下 值唔值得配 Oakley 原廠+ xtractive transition.
係堅有分別定卓頭野?
多謝定你先
睇吓邊區就你,因為我會Oldham/Altrincham 兩邊走
當然d眼鏡就oldham多平嘢過Altrincham,路線唔同
如果係Oakley 高彎嘅話,建議跟返oakley配
始終數據(例如面彎)佢地最準

lm
個人工作經驗,non tol一定會跟,跟唔掂就退錢

早兩個星期有個客拎住boots度數配漸進鏡,拎眼鏡時遠近都唔清,對一對舊光嘅度數,boots驗到-1.5,舊光戴緊-0.5,砌返個試架比佢試,屌,舊度數仲清過新度數,即係驗over咗啦,無計,約時間叫老闆幫佢跟多次個度數,一驗,頂盡-0.75,好在蔡司肯免費換(因為呢單真係唔關佢事,老闆都預咗硬食個cost,最多收返客驗眼費就算),然後就完美解決。

其實突然深一兩百度係絕對有可能,其中一個最主要原因就係早期白內障,晶體開始變硬。

咁當然如果原因係本身睫狀肌太緊張,而視光師又無用紅綠或者雲霧法再去verify嘅話,都有可能出到over咗嘅度數,而又會唔清同頭暈

仲有一樣就係視光師無對照舊光做調整,都有可能做咗一個over嘅度數令客人戴得唔舒服

所以當視光師問你拎舊光度數嘅時候,唔好以為佢懶,唔想改你度數,佢其實係想做對比同調整,同時亦可以講比patient知相對舊光度數差咗幾多。我都成日同客講,比多d資訊視光師跟,其實係對客人自己有好處
non tol 姐係咩野

佢有拎我個舊鏡去度 最少佢有拎走啦
都有做咩OCT scan 話nice and healthy
有睇屋仔有閃光影相 有換鏡片睇英文字
咩紅綠咩雲霧就唔知了

舊眼鏡睇野無試過覺得點解咁都睇唔清
果日係幾攰 大朝早 閃光影果陣又唔比眨眼 搞到勁攰
依家唯有等佢整好副鏡再睇下暈唔暈? over咗度數睇野會點
OCT scan係睇眼底,你度數深的確係需要定期check住眼底同眼壓

屋仔係Auto refractor,可以睇到依家眼睛嘅大概度數,但深度數客經常會over到傻,只可以作參考

換鏡讀字就係屈光測試嘅基本步驟,佢有無mark低驗眼試架嘅BVD?

度數over咗會暈同睇近嘢辛苦

non tolerance即係戴得唔舒服

另外想講呢度驗眼係一定會比度數紙你,尤其係用NHS benefit 驗眼

真係唔知佢有冇mark咩BVD 除咗眼鏡果陣=盲
佢係到我比埋錢出埋門口都係得張單拎眼鏡 冇比過prescription我
我係出咗去醒起再入番去問佢拎我先知幾度

咁我唯有到時試下見步行步

想問下點解英國啲鏡片唔會default有anti reflective
但係香港就一定有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞