嚟到英國,都繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
182 Like 57 Dislike
豬巴請教下有冇牌子變色鏡可以做到呢隻色

藍水銀,不過要去店問佢拎實版睇
因為藍水銀都有好多種
Thank you 豬巴
hi又係我
想問下差2mm(67) pd係咪會好大影響?
(眼痛)
另外2副就無事(69)常用
超過1000度可能會feel到
我3副眼鏡
一樣度數(150度),無散光,係唔舒服果副差2mm pd
已經放棄果副了,我都諗唔明
鏡形,鏡高,瞳高,仲有配戴位置都有影響的
應該係其中一樣了
又學到野
入門級1.74防藍光眼片,除咗Owndays仲有咩選擇

btw有啲眼鏡舖直情冇做1.74防藍光
你講落藍光coat定UV420?
…唔識兩樣有咩分別
鍍膜反射代表: Zeiss durevision BlueProtect
鏡片表面反藍色光,主要阻隔可見紫藍光,透過鏡片會感覺睇嘢偏暖色(即係大家講嘅偏黃)
https://www.zeiss.co.uk/vision-care/eye-care-professionals/lenses/coatings-technologies/blue-light-blocking-coating.html

物料吸收代表:Tokai Lutina
https://www.tokai.be/materials/lutina/

鏡片同普通不反光鏡片無咩分別,主要吸收紫外線及紫藍光,兼吸收少量可見藍光,偏黃感覺較不明顯(因可見藍光吸收量無咁多)

兩者都有廠做1.74,不論大炮同大廠都有
當然要睇度數,一般1000近視200散光內都有供應
UV420 (UV3G)即係睇嘢唔會偏黃啦

冇其他要求的話,應該預幾錢budget到

見深水埗有間眼鏡舖,貼出嚟話1.74防藍光要+$900,佢連框連鏡套餐最平$380
但唔知佢用咩鏡片啦
+900梗係現成土炮啦
1.74入lab落coat好貴
起碼$2000賣街
睇嚟想平都係Owndays穩陣

因為1.74唔算係入門鏡片
大舖靠量所以可以賣平少少
咁當然如果你見到有黃店有啱款嘅,請多多支持
如果1.74防藍光鏡片$2000的話,會係咩牌子?Asahi Lite
可以係土炮例如GIA/快達/瑞士寶

有牌子嘅話應該唔得
asahi lite入lab我唔肯定係咪日本
如果係本地lab即係同土炮無分別
你所講既呢三隻土炮算ok嗎
以1.74單光防藍光計的話
香港多唔多眼鏡舖會用差過呢啲土炮既鏡片

btw就1001
巴打,Pretavior uk 網上面d 名牌眼鏡框係唔係正貨?
平過出面咁多
同埋連唔連鏡配好?始終冇面對面咁配
佢加配zess 1.67 防藍光 都係hkd2000
但唔知係單飛定雙飛,算唔算抵?
同埋axis 果d唔識set
老實講佢地就係香港眼鏡店最基本嘅嘢
以前瑞士寶比較易甩coat,所以只會建議做佢嘅SPMC

最平應該係GIA Bluekill或者快達嘅UV Plus,兩隻正常用都唔會易甩coat,但防花就唔好拎嚟同Hoya/蔡司比啦

最衰東海lutina pgc stock得1.67,同埋會貴過土炮牌子,自己用緊呢隻,幾滿意
自己無買過答你唔到
蔡司主流鏡只有單非球面
再上嘅就係clearview/smartlife/Drivesafe/superb

個人覺得配鏡有人跟會好d,出事都有地方跟進
啱啱睇完pretavoir uk嘅Dita
同我公司同價,真係平咩
仲有諗諗吓,蔡司1.67 ASP DVPB 英國賣200-250鎊係正常價...
有啲有discount
唔計discount 都平過香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞