嚟到英國,都繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
182 Like 57 Dislike
漸進通常都係多一事不如少一事
一陣間你轉牌子戴得唔舒服,佢都唔知點換比你好
始終漸進理念同鏡片設計間間廠都唔同

雖然高階鏡隻隻都好少鑊氣,但轉漸進唔慣都唔係未試過

雖然近年次次都係衰喺其他鏡轉Zeiss
blueguard唔係UV420,你當佢係低反光版嘅BlueProtect啦

另外UV420變色暫時都無乜邊隻真係夠深色,即使東海嘅Lutina photochromic都係

變色鏡例如Transitions本身已經吸收到生活藍光,唔需要再用濾藍光料

近視唔需要Optima,因為近視鏡係中間薄側邊厚,不論塊鏡胚幾大,車完邊之後剩低嘅一定係最薄嘅部分。
蔡司聲稱佢地係用freeform底非做RX鏡
所以理論上RX AS即係其他廠嘅雙非球面

如果係單光我會推介Seemax Infinite,不過我唔知Nikon有無新鍍膜,如果仲係see+/seecoat blue就不了
正評我俾嘅
多謝支持
玩嘢咩
nikon好多訂鏡都轉用essilor crizal sapphire 你就知咩事

不過海外訂鏡都仲係seecoat plus
有無諗過平衡鏡片厚度係加厚薄嗰邊
始終鏡片厚薄同底面彎同度數正比,物理定律無咁易搞
巴打我有8xx近視同1xx散光,遲d去澳洲成日對太陽。
想問下配度數太陽眼鏡同磁石夾片(例如owndays snap)係咪差唔多效果?
記得做起碼4彎,貼架面車同1.6起
要唔要更高index,個人認為optional
clip on眼鏡主要係方便
另一個優勢係可以配雙面防紫外線鏡片

同埋無太陽鏡咁厚
雙非唔度fitting height
咩叫4彎
係咪只鏡片嘅曲面程度

好多人覺得Aviator唔係運動鏡架,唔需要高彎鏡
但其實要做彎先靚
clip on 唔會好重咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞