嚟到英國,都繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
182 Like 57 Dislike
不過我嗰個實習緊嘅同事都話佢有同學肥咗,個考官好似問佢同學auto refractor定唔知咩機嘅運作原理
有得re㗎, 同埋呢啲pre-reg成個period咁玩仲著數啦, 好過一試定生死
英國可唔可以就咁叫佢度戴緊果副鏡度數,慳返驗眼錢?
可以,舖都有機可以睇度數
但其實呢度驗過一次眼,視光師就會比張GOS2你,之後拎住去邊度買眼鏡都得啦
英國呢邊驗眼都好詳細,就算想做埋visual field都唔使加錢
都係,同埋呢邊都要人,我見視光師/optical assistant都係印度人多
師兄,英國眼鏡sales要唔要考牌?
嗰邊GOC/ABDO認唔認你個IVE HD?
你有無諗住整返個DO牌?
我嗰個2006拎嘅diploma,都係要再讀再考,不過呢邊有part time degree讀ophthalmic dispensing,梗係會讀啦

反而我老婆有IFA aromatherapy 牌,英國直接承認,咩都唔使再考
都係咁生活,同埋比起好多人講嘅好同舒服
最好嘅地方就係開BBC唔使聽到柒婆把閪聲同見到佢個閪樣囉

但有時電視都會播返黑警放tg嘅footage(陣味嘅記憶真係即刻湧返出嚟),同肥佬黎訪問片段,仲有呢排taliban人道災難

我諗香港人去到邊度,都只可以脫離恐懼,但避不了悲傷
optical assistant不用

如果想考dispensing optician, 有part time course讀
大家努力生活落去
香港搵夠, 黎到唔洗做啦

而家係收租佬一名

幫香港人管理物業

打工人士表示羨慕

都好多香港人買樓
始終租屋都煩,無reference就要prepayment
依家係一次性交半年租先叫搵到地方落腳
希望下年會易d
有無機會直上optom
我覺得你有本事夠讀有餘
3年full time
應該會搵多一兩年錢,或者讀咗DO先再apply

書幾時讀都有用
巴打
想問聲如果想配副後備眼鏡唔在意鏡框但係上啲靚嘅鏡片例如Zeiss
係咪會喺英國配抵好多
半年算好架啦, 我幫d 客搵屋比 1年係基本

今日都要幫2班客睇樓
建議你係香港搞左先

你初黎步到, 大把野要煩

唔會有時間搞配眼鏡呢d 濕碎野
記得一年前樓主指點左我
祝你平安幸福,我會黎搵你架
無關係

只係大家共通點都係浦連登, 去左英國

1個花盆跌落街都dup 中幾個我地呢d 人
我住嗰度應該唔止幾個
今日等巴士條隊全部香港人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞