嚟到英國,都繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
182 Like 57 Dislike
巴打想問下pret a voir呢個網堅唔堅
我公司賣flight 006都係要差唔多£600
所以平唔平應該都係睇舖頭

題外話,英國人真係好慣上網買眼鏡
慣到連同事都同客講,喺舖睇唔啱咪拎個度數上網買

尤其是隱形眼鏡,驗眼都係為咗個度數同 鏡種
連舖家都預咗你上網買
抗疲勞係比無調節力不足(即係老花)嘅人紓緩用

抗疲勞鏡嘅針對用戶係就算戴單光睇近都無問題,但長睇會較累

漸進嘅針對用戶係戴單光睇近嘢唔掂嘅人
聽落我都喺要漸進鏡機會大,因為睇手機太近開始睇唔清
(但係又有d擔心適應唔到)

另外想問如果想用濕紙巾抹眼鏡,係咪一定要用無酒精嘅?有酒精好似會傷coating?
本身戴開Zeiss superb 1.74,想試下Tokai 1.76 (因為度數比較深 -12.00 -2.50,想盡薄,又平啲)。想問兩副鏡光學質素會唔會差好遠?因為我又唔想為左薄睇野差左
豬巴 想問下屋村細舖配zeiss, hoya依d鏡片會唔會有假野?

較到斜晒即係淨係較死一樣嘢,較眼鏡要兩邊較,較一個位之後其他位可能都要再tune

而我印象人都未遇過鴛鴦面到會較到用邊睇嘢咁嚴重
呢個要其他師兄答你
tokai 1.76 雙非球面嘅話兩者水準都接近
zeiss lens wipe一樣有酒精,不過得50%
要加少少酒精先唔會有水痕

工場出廠嗰陣會用甚至士力水同洗甲水抹鏡,抹走晒車邊膜嘅殘留

最緊要都係唔需要日日都用酒精抹,平時用水沖就得,真係污糟就泵d泡泡洗手液落去(或者去donki買枝眼鏡清潔液)再用水沖
問佢拎返張鏡卡,正貨一定有
唔該曬

對返SRP(建議零售價)唔算啦
可能較鬆晒兩邊,較緊耳勾位,同埋試吓鼻托位做返個balance睇吓會唔會好d

我諗到嘅大概就係咁
蔡司香港揸折揸得好緊,因為成本好高
Hoya 同 essilor 折鬆好多,因為返嚟無zeiss咁貴
唔該朱巴
今次去嗰間個sales都係咁同我校,兩邊完全冇掂住淨得勾位夾實,不過一樣都係左邊覺得壓得勁要鬆啲
睇嘢唔平衡唯有集慣吓
近排配左副新眼鏡
依視路1.67全視線3100
gucci框1800
有冇買貴左
essilor 1.67全視線本身都唔平

不過菇池鏡架就
叫做好過屍畸
Hoya Nulux 1.6/1.67 HVLL
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞