嚟到英國,都繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
182 Like 57 Dislike
英國optom可以開藥睇急症
GP會射d CUES比optom
梗係有,要落手落腳驗眼配鏡咖
你當去到pre-reg階段就有個師父帶住你做嘢
1.67 現成同訂制價錢差咁遠
其實分別大唔大🙏🏻
訂製片通常係現成片無度數先要訂製
如果你本身現成度數做到,除非你想刻自己個名落去,或者介意個zeiss logo唔喺左/右,否則無咩需要洗多一千銀做訂鏡
想問下zeiss玻璃防藍光有冇推薦?
無推薦
透明玻璃鏡片上唔到藍光coat
除非焗茶色或做umbramatic變色
英國都未有clearview賣
我喺英國賣對1.74出街都要 £260
原來玻璃唔可以加藍光
咁想要藍光應該揀邊隻?
而家用緊東海個隻防藍光想換其他
500度近視來講
超薄同普通鏡重量差幾多?
想同東海一樣白嘅可以諗essilor Blue UV Capture

想試吓鍍膜抗藍光有幾黃嘅可以諗Zeiss/Hoya
近視鏡重量唔會差太遠
只係美觀上有提升
想問下zeiss clearview blueguard黃唔黃
東海而家防藍光係邊隻? thx
黃,Blueguard+DAVP只係低反光版DVB
但係zeiss clearview清晰度會唔會比東海同essilor高?
理論上深度數先會有明顯分別
但因為我無戴過,比唔到comment你
FSV ClearView 1.6 UVProtect DVP 都黃黃地,不過我無BlueGuard可以比較
DVP都覺得黃嘅朋友,Blueguard係比佢更加更加黃色底
因為Zeiss就係想佢有底色,紓緩電腦同電話嘅視疲勞
其實電腦電話藍光 係咪開左藍光保護模式已經做到一樣效果
配普遍鏡 跟住mon較黃啲
仲直接少左藍色光
偏色問題係另一個考慮,同埋配落鏡片度,可以做到全天候嘅保護,包括戶外嘅藍光,或者對頭車車燈嘅眩光
想問而家東海藍光推薦邊隻
而家個副都4年前配落 唔知而家有冇新一代
東海依家都係主力推Lutina
東海lutina Zeiss superb 大佬會點揀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞