嚟到英國,都繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
182 Like 57 Dislike
唔會
散有時候同眼嘅生理構造有關
有無邊間連鎖/online眼鏡鋪可以淨係換鏡片?
利申:人在英國加唔記得度數
度數用focimeter可以睇到
或者如果之前配過靚鏡,張鏡卡有寫的

online齋換片者時未見過,因為寄咗去唔見咗都幾難搞
實體鋪應該唔難搵,re-glaze好普遍

巴打有冇聽過呢隻牌子?
想配埋ZEISS AS DVP 1.67 埋單$4100左右
Zeiss 1.74 superb asiana 值唔值得比咁貴?問過要差唔多要成萬蚊。我1000近視200幾散光。
sorry,呢隻未聽過,個款好似mono design
不過應該幾輕
如果你淨係想薄,咁superb就唔啱
因為唔會明顯比1.74 as薄
其實多唔多後生會配變色眼鏡
諗緊好唔好配副smartlife photofusion但又驚變色鏡帶落好老套
巴打 想問近視250度有冇邊度鏡片推介?
想問,眼鏡鏡片突然發現有好多好微細嘅一點點
應該係層鍍膜甩咗。
諗到有關係既係呢兩日淨係做咗兩樣嘢
1:去眼鏡鋪俾店員洗過眼鏡(用超聲波機)
2:用過噴頭髮嘅定型噴霧(戴住眼鏡噴頭)

想問,1同2,似係邊樣整爛鍍膜嘅機會大?
理論上用酒精抺就甩
甩咩?
果一點點係噴髮劑
岩岩試咗,真係得!
多謝清
Welcome
不過我都打算換鏡片,度數有變
john lennon d款幾好睇
其實有冇人買?
如果個款做太陽眼鏡會柒的話,做變色鏡都會
250度咁淺, Hoya 1.6 非球面已經好正
噴髮膠噴落鏡度,即刻抹應該仲有得救
學其他巴打話齋用少少酒精抹吓

但耐咗就無得救了
巴打講呢d款?
thanks 巴打 另外想問去到幾多度先至會用1.5?
其實-250如果配全圈架,1.5都無問題
1.5同1.6厚薄喺-300內分到不大,兩者光學品質都無咩大分別
只係Hoya 1.6 非球面嘅鍍膜硬過1.5好多
同埋如果做開坑同鑽孔就一定要做1.6

另外如果做hoya1 1.5, 不如做zeiss新嗰隻1.56 DVC
之前配過rodenstock鏡片
用左年幾都無咩花
出入冷氣地方都好快退霧
so far so good
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞