嚟到英國,都繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
182 Like 57 Dislike
如果唔一定要黃店,我覺得OWNDAYS做得唔錯

最平比框錢就最高做到1.74薄型非球面(我諗視乎你深度而決定,我5百幾近視就比1.67)
Owndays好似綠

同有冇acoustic line 呢類牌子?
https://www.owndays.com/hk/zh_hk/brands

牌子我冇研究,揀咗輕身唔太貴嘅Air Fit
都係日本手工眼鏡?
我諗手工眼鏡唔係呢D價位

我$880框 + $580漸進 + $780變色 - $250燒廢券discount = $1990
係咩
我睇中幾隻千5到2千都買到框
變色係自動變太陽眼鏡?
如果唔係特別鍾意咩牌子或者有咩特別嘅講究,我都會建議Hoya 非球面 1.6 HVLL,耐用度,光學品質,美觀,度數範圍,價格,產地都唔錯
Owndays嘅John Dillinger日本製品同Acoustic line懷疑係同一個生產商,款式連埋絲印都好似
遇紫外線會變深色,但一般唔會黑到太陽眼鏡咁犀利
我都係貪方便,費事帶多副/用snap on
你都識講隻「香港廠」係最平啦,咁就唔係hard sell你啦
你好似捉錯晒用神
去留意下先
想請問係1.6 hvll
定係非球面1.6
Hoya Nulux 1.6 HVLL
HVLL - high vision long life 鍍膜
Nulux - 非球面設計
ACETATE係咪最終都會縮水變形?仲應唔應該成日掂水洗?點樣可以keep得耐d
醋酸酯板料最終會酸化同變脆,但呢個係講緊幾十年嘅過程
鏡架戴戴吓變鬆係正常,體溫加面形對眼鏡架嘅張力,係會令鏡架變闊。
靚嘅板料本身已經rest咗幾年,好穩定,我自己不嬲粗用眼鏡,但手上幾副膠架除咗啞咗色之外,都無縮水變形。
比起唔用水洗,其實每次戴完之後用室溫水清潔鏡架再抹乾淨,洗走咗會侵蝕鏡架嘅油脂同汗水,先係更加對鏡架好嘅做法。
感謝分享,你最耐一副用左幾多年?
請問英國眼鏡店有無得免費洗眼鏡,超聲波嗰種
最耐嗰副由2012年用到依家
我就唔見有
老闆兩間舖都無
巴打 見到你地討論 想學下野
我配左最平既蔡司1.5 lotutec 見你地講到狗也不屌
如果好差既話 建唔建議依嫁用緊果副試下上埋dvp?
到時可以一副返工粗用一副日常用
利申 一隻眼425 近視 另一隻 275 近視 兩隻都25度散光
lotutec鍍膜以大廠出品嚟講真係Out out地
大致上同Hoya VP/Essilor Forte UV/Nikon See+同一個世代

當好多地方一千蚊樓下買到Hoya 1.6 Nulux HVLL,佢的確係唔吸引

DVP嘅低反光同接近HVLL嘅防花度,就值得考慮
Thx 巴打 我見價錢都係貴幾百 早知升級埋啦
副lotutec 當試啦 始終未用過呢類鏡片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞