嚟到英國,都繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
182 Like 57 Dislike
其實點解有啲藍光鏡會黃但有啲又唔會
想問眼鏡其實用唔用得洗潔精洗?
我想問如果用清水洗完眼鏡 係咪最好準備兩塊眼鏡布 一塊乾一塊濕
呢幾年咁多Myopic defocus嘅論文出咗,好多以往嘅迷思(兒童漸進究竟有無效效果/配足定配淺對小朋友好嘅爭論)都已經有晒答案
我離開香港嘅時候,拍開嘅optom都唔會特登減比小朋友了,同埋defocus鏡片嘅guideline通常都係可以配足就盡量配足
又或者我好彩,以前喺香港拍嘅part one視光知識都好豐富同好update,做嘅公司又好注重optom同同事嘅持續進修
原來係我睇漏眼,柒咗
巴打你個度數無過千
只係幫你驗度數個optom寫法同香港唔同
香港用近散,英國近散老散都有
間住線嗰個係轉咗香港寫法嘅度數,你可以比較吓同舊眼鏡分別大唔大

我收過老散度數啦
boots/spec savers/vision express都收過

當然最多係hospital voucher,上面嘅度數10次有6-7次都係寫老散
睇吓係巴打抄錯定真係老散啦
最後都係睇吓spec savers張度數卡點寫
嗰位巴打用HC2
sph 10.00 以上可以claim voucher C,開單多幾十鎊咖
有冇咩漸進鏡片牌子介紹?

sorry頭已側 請問呢隻鏡片係咪公價差唔多價錢?
就咁睇就係公價
有無budget同要求?
100-200鎊到,不過唔知呢邊正常價係幾多,我主要用黎揸車唔洗用靚框,鏡片實用就得,唔該晒
200鎊內架連鏡漸進多數會係house brand(即係類似香港嘅土炮)鏡片

如果係三大連鎖(boots/vision express/ spec savers)或者超市入面嘅opticians 我自己就唔太熟佢地有咩選擇

如果要大牌子essilor/zeiss就會out budget了
cyl(cylindrical power柱面度數)係用嚟處理眼睛嘅散光,呢樣你無理解錯
只係表達柱面度數嘅方法有兩種,可以係正同負,呢個同咸豐年代造鏡片嘅方法有關
thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞