嚟到英國,都繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
182 Like 57 Dislike

問過中東人老闆,佢話佢剛剛走咗兩個人(請無耐就走咗),然後我就見工,所以點都請
我比較有興趣想知呢D民生野貴有幾好
貴到好難先買到就唔係幾好

共產黨收皮嘅一日我一定喺英國拎箱香檳返嚟請大家飲
運費好貴
老婆都諗過呢樣嘢,但運費難計
睇精神科啦,人哋去英國又要你管
如果用集運寄返香港就我用開果間$24蚊一磅,大約七日時間左右。

香港開蔡司戶口真係麻X煩。
人工就點都少過香港
我依家係junior position, 月入同香港比少咗3成倒
但呢邊洗費平香港好多,市中心750呎兩睡房兩廁所嘅apartment都係£1050一個月,唔計食嘢平香港好多,係搭車要買月票先會平,唔係會貴香港好撚多

搵工方面:
我首先搵個CV網入晒d料,得佢gen入CV出嚟之後就copy and paste落indeed度
再搏命掟出去

好好彩,見得成工同搵得成屋係同一日做妥晒
你試吓幫佢買個focimeter,佢即刻開個戶口比你扣credit
依家返工搭車要幾耐

月尾搬咗去市中心就慳返藍色嗰程
我舊公司就係買晒佢成套機,班師傅都話用返nidek 仲好用。
無牌都請咁個牌要嚟做咩
lensmeter同auto refractor間間差唔多啫
有d做low vision或小朋友dispensing,又唔請optom驗眼嘅地方,咪會請dispensing optician
想幫小朋友(7歲)驗眼 + 配眼鏡... 邊間黃店適合小朋友?
ching 我有副moscot 個框想配返對太陽鏡片 (圖) 啪返落去, 想問呢隻藍鏡幾錢到?

https://www.nhs.uk/nhs-services/opticians/visiting-an-optician/

You should never feel obliged to buy glasses or redeem an optical voucher from the place where you had your eye test. Shop around for the best value and only buy glasses or contact lenses when you're happy with the product and cost.

咁講啦,其實做眼鏡要跑數,同埋英國驗眼係要book appointment(標準係30分鐘)所以如果淨係做£25驗眼,就無乜著數,但應該都未至於會黑你面,因為英國消費者保障好大,搞到nhs同goc,應該會好大鑊
個人覺得可以考慮目廊
人地主力做驗眼
都要睇牌子
最平嘅染色+UV鏡應該500蚊內做到
唔該晒
你會唔會去egg/zoff齋驗眼?
第一次行過specsavers, d眼鏡好似垃圾咁一堆比客試
心諗英國眼鏡咁撚好做,後來先知原來好多人都係用benefit同voucher, 配眼鏡唔使錢,叫佢加£10做不反光都唔制
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞