嚟到英國,都繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
182 Like 57 Dislike
https://link.medium.com/xhjLf1rcQob

關於藍光,我之前都寫過篇文,有興趣可以睇吓
你問我嘅話,其實唔貴過SRP已經算係合理
因為講價錢,一定係每一間都有少少唔同,鏡行都會因為間舖嘅規模同合作關係,出唔同offer比唔同舖家
DVC係Lotutec嘅升級版,鍍膜色澤同一般不反光鏡片相同,都係綠色
DVP係zeiss嘅超低反光鍍膜

所以如果要享受盡晒zeiss嘅所有嘢,個人都係建議DVP膜
兩隻都用緊
dvc冇戴嗰陣喺出面望入去會覺得黃黃地 但戴緊嗰陣又冇見到黃咗 可能係因為佢個coating反光係綠色?

Dvp就冇呢個問題 同埋硬淨過dvc
記得zeiss話dvc係8分 dvp就10分
不過我之前試過整花過dvp

Btw Clearview感覺幾好 之前用普通dvp,而家用clearview感覺睇嘢嘅形狀好似平咗 唔知係咪因為佢拎多咗點去做參數 同埋可能我度數變咗少少
呢d純粹內部轉名啫
FSV - Finished Single Vision 現成單光片
DVP - Duravision Platinum鍍膜

除非下面嗰對係訂製鏡唔係現成鏡
否則係同一產品
uv protect 所有zeiss鏡都會落
下面嗰副如果有分左右嘅話,即係肯定佢做咗訂製片比你
如果做車鏡片,要唔要咩牌?
唔需要,會教你用部車邊機
其實大部分都係部機做
essilor我無賣

本地牌子1.74 £300倒
英國好多買鏡送架
咁當然送嘅質素比較一般啦
3800,如果做essilor/Hoya入門全視線漸進都做到了

不過zeiss訂製鏡係比較貴
折咗就唔算貴了,photo fusion blue都幾多人鐘意
想問Owndays有兩隻鏡,抗疲勞同遠近兩用漸變焦,係咪如果老花唔嚴重可以揀前者?(我4x尾,未驗眼但覺得應該有d老花) thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞