嚟到英國,都繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
182 Like 57 Dislike
香港嚟講我覺得Hoya 最平均
樣樣都唔錯,連班CS姐姐都好好人,跟進得好好
香港配Nikon配到幾皮嘢嘅都唔係日本製,我揀Essilor或東海好過
其實我想問漸進鏡片係乜嘢嚟 20歲應該唔使佩漸進鏡吖嘛?
🎙🚨| Ronald Koeman: “As a Barça coach, the club was unable to sign the players we wanted. And even then I lost both Messi and Griezmann.” #fcblive
呢句嘢講中咗幾多球迷嘅心聲 成日買埋啲唔啱嘅人返嚟
Sorry 回覆錯咗
吓? 美斯同蘇咬好似係佢撚走喎,疤搞成咁佢最撚大責任
漸進鏡即係多焦點鏡,通常比睇近出問題嘅人
睇近出問題可以係因藥物治療嘅副作用或自然退化導致,長期過度睇近嘅視疲勞就係另一樣嘢
想問我戴緊變色漸進,係咪唔可以用暖水洗?
任何膠鏡(你叫佢樹酯又好,纖維又好,PC,Trivex都好),只要係落咗不反光鍍膜
都唔建議用超過室溫嘅水洗

因為經常令鏡片熱漲冷縮,會縮短鏡片壽命
想問洗眼鏡係用凍水加洗手液 定係就咁凍水洗 定係凍水加洗潔精洗?
清水就夠
真係污糟多油嘅場合可以加泡沫潔手液/眼鏡專用清潔液,再用水沖

再講究嘅可以買部超聲波機,雖然個人覺得未必需要
咁如果係塊眼鏡布污糟 係直接放洗衣機洗定係就咁洗 定係加啲咩洗手液洗潔精落去?仲有眼鏡布有啲咩推介
同埋東海lutina bi-as同 as 有咩分別?
眼鏡布最簡單好似洗毛巾咁就得
懶嘅擺入洗衣袋放落洗衣機洗當然都無問題

至於眼鏡布,我自己鍾情日本嘅Toraysee同Pearl

東海AS 即係表面非球面
Bi-AS即係雙非球面
表面非球面同雙非球面有乜嘢分別 點解價錢爭咁遠?
咁東海As 應該比不上Hoya Nulux EP?
東海雙非球面無Stock,所以貴一截
而各家嘅雙面非球面都會落好多自己嘅修正處理
https://www.tokaiopt.com/en/html/bias/

Tokai Bi-AS 嘅對手係Nulux EP / Nulux V+ 同 Nikon DAS/Seemax

Nulux EP平在有Stock,其實訂製一樣好貴
有冇話pd同fpd最多可以差幾遠?
Pd得60.5就算揀細框好多都67/68
有冇專業名詞表,等大家過咗去都識講
例如 超薄 反光 非球面 防藍光 全視線 漸進 省光
彈弓臂

只要鏡片夠大車落個鏡架度,技術上差幾遠都無問題

光學上,多餘嘅鏡片邊緣會帶來更多折射同反光

重量上,越大嘅鏡片當然會越重,不論膠片定玻璃,遠視定近視都一樣

美觀上,PD同FPD差太遠會有鬥雞眼嘅感覺

細框仲要鼻樑窄先會有細嘅FPD

不過有人嘅面係好似熊大咁(頭大但PD窄),就比較難搞

以一間英國嘅眼鏡店為例

MAR 即係防花不反光膜 ( Anti Glare and Anti Scratch)
Hydrophobic 即係易潔膜
Blue shield 即係抗藍光膜或UV420
Photochromoc係普通變色鏡
Transitions係全視線牌嘅變色鏡
Xtractive(讀音:Extra Active)即係車廂變色
Thinning with 1.6/1.67/1.74 index即係超薄

以一間英國嘅眼鏡店為例

MAR 即係防花不反光膜 ( Anti Glare and Anti Scratch)
Hydrophobic 即係易潔膜
Blue shield 即係抗藍光膜或UV420
Photochromoc係普通變色鏡
Transitions係全視線牌嘅變色鏡
Xtractive(讀音:Extra Active)即係車廂變色
Thinning with 1.6/1.67/1.74 index即係超薄
我試左幾副
Fpd63(bj classic prem 128s nt)
Fpd66(萬年龜 kmn113)
同fpd70(eyevan 717w),3副都無夾頭
自己睇返相感覺66反而好睇過62
但問朋友現場意見就話70好睇
所以都唔知邊個好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞