嚟到英國,都繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
182 Like 57 Dislike
平嘅應該兩三嚿有找
公司mark up完賣£615
搶眼鏡香港只要還返比人就可以當冇事發生過
英國犯不犯法?
想問下近視眼鏡既近用同遠用鏡片有咩分別上網唔小心買左副近用既 set左同遠用同一個度數 正常日常使用會唔會戴壞眼
邊間咁甩漏,開一開名好喎
咩意思?
拎咗人副眼鏡?
如果係單光鏡片應該無問題,因為都無分遠近用
應該係最普通嘅非球面鏡片 唔係單光鏡片?但我依家用上去睇嘢 望近嘅同埋望遠嘢都好清晰 同之前嗰副冇咩分別 咁樣可唔可以繼續用?
單光鏡片本身無分遠定近用,度數先有遠度數同近度數,球面/非球面/雙非球面都係單光鏡片

但如果遠近度數唔同,就要配雙光/漸進
多謝巴打回覆
近視500幾600度 有散光
想配多副細度數啲屋企對電腦用 想隻眼冇咁攰
想問配少幾多度好? 同埋有冇話推薦邊隻牌子嘅鏡片?
大約幾多歲?
用desktop定notebook?
打字定打機定執相?
廿頭
desktop
打字打機都多
唔該巴打
啲人話Lutina / blueguard 防藍光喺防戶外光 400-420 420-450先係電話電腦藍光 所以防藍光其實對成日用電腦同手機嘅人來講冇乜用 係咪真㗎?

我嘅顧慮係呢度如果太薄 但係塊鏡片太厚 唔會睇落去好怪咩
近排條女去咗ipoint optical配眼鏡
咁我搭單問下1.67偏光要幾錢
但係佢話問過啲廠做唔副我度數

有冇次選 咩鏡好

同埋拎個老散度數去配 香港識唔識轉番近散咁幫我配
廿頭嘅話唔好減咁多
正常配足都唔會話睇近辛苦
但我都見好多客表示減25度之後睇電腦會好d
當然呢個就要同視光師夾吓,佢會比你試吓

打字同打機都多嘅話可以考慮過濾藍光嘅鏡片,至於抗疲勞功能就optional
留意全部有過濾藍光功能嘅鏡片都會有少少泛黃

呢隻gunnar係早期amber lens嘅染色濾藍光鏡片,依家基本上都out 晒,不過可以睇吓點解偏黃少少嘅鏡片睇mon會舒服d
https://youtu.be/4TYZBqJ79ns

用返呢張圖解釋
對比普通鏡片,UV420鏡片即使去到440nm,都會比標準鏡片多大概5-10%嘅阻隔力
所以如果唔想鏡片明顯偏黃或者有明顯泛藍嘅反光,但都仲有想一定嘅高能量紫藍光阻隔的話,UV420係一個好選擇
厚度平均嘅話問題唔大
不過美觀嘅人人感受不同
你副太陽鏡好彎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞