嚟到英國,都繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
182 Like 57 Dislike
As compare to Smartlife 係咪一個算好嘅中間位
clearview應該係打緊入門市場喎
同級對手係Hoya單非球/Essilor Azio

smartlife係蔡司頂級鏡嚟啦
想配番對太陽眼鏡 主要去旅行落雪渣車用
平時如果太曬都會行路出街用 因為對眼算係對光幾敏感
近視900 散光300

應該點處理

之前果副唔見咗 果陣係眼鏡88配三千幾
染晒色 (唔知專業術語點叫
其實果陣乜都唔識 似樣就算
英文係咪要接近native level?
偏光1.67鏡片會係唔錯嘅選擇
我有排都未到native level
想問下clearview dvp 係咪一定要跟blueguard? 用blueguard 睇野會唔會黃?成日用電腦電話係咪加埋blueguard 好d? 唔該豬巴
近視800 散光200 唔想隻眼縮太細係咪要揀雙非球面?
想要埋防藍光 係咪東海最好?
blueguard係阻隔可見藍光,所以會偏黃
如果主要係文書工作,咁係會有紓緩效果
如果講散光同週邊修正嘅話我會話Nikon八軸最好
尤其是東海雙非1.76都唔平嘅時候
Nikon價錢方面係咪偏貴架? 唔太熟鏡既牌子
東海一樣唔係平

如果平嘅就揀Apollo 1.74 DAS 都係日本製
Apollo 係港資日製? 之前問個sale 話係香港牌子
其實光學表現會同東海 Nikon有咩大分別?
THX BRO
做下功課先
coating問題店家一定要換
巴打有無叫佢換?

asahi lite嘅coat對比Hoya大概都係VP級數

不過千幾兩千有1.74雙非,都算係咁
Apollo係土炮,仲要係貴價土炮,對比GIA
不過有部份產品係買日本嘢返嚟貼牌賣,嗰d就唔錯
姐係Apollo 1.74 DAS 就會係日製?
點會
asahi lite 雙非呢隻嘢我由2008年開始賣
鍍得唔均勻或者彩虹coat一定係隻鏡有唔妥,要拎去重做換過隻
屌,番工hi花左副眼鏡鏡片
想問呢到可唔可以比副鏡架佢整過副新鏡片
來架配片好常見
但巴打你嘅呢度係指英國?
係,英國
英國呢樣嘢叫reglaze
之前都補巴打寄過眼鏡比我搞
咁當然唔止我做
好多optician都有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞