嚟到英國,都繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
182 Like 57 Dislike
https://zh.m.wikipedia.org/wiki/%E5%85%89%E8%87%B4%E8%AE%8A%E8%89%B2%E9%8F%A1%E7%89%87
以最傳統嘅silver halide玻璃片為例,比紫外光照時會還原做銀,所以明顯阻光,但無紫外光就會變返silver halide,睇落就唔阻光(但仍然有色底)

鏡片吸收人眼唔敏感嘅400-420nm紫藍光線,唔會明顯偏色,除非喺強嘅陽光下,因為陽光有好多紫藍光,會令鏡片睇落好黃

例子:https://www.instagram.com/p/CSBj8YXgDq6/?utm_medium=copy_link
唔會
stock鏡呢度唔平
就咁1.5球DVP都要£110
咁眼鏡主要嘅功用係阻住眼嘅水氣,唔好比佢咁快散,同埋加咗濾藍光嘅鏡片係可以減低藍光散射,有人會覺得mon嘅字會易睇咗,但呢樣嘢因人而異
其實有樣野想問好耐
冇框鏡架係咪可以叫人配鏡片個時
配其他形狀都得
大部分情況都係
近視左右眼差唔多800,散光300幾,想問配咩size ge框同鏡會最簿
用硬水洗眼鏡啲鍍膜會唔會好快打柴
如果散光線係平線,鵝蛋形應該會最薄
但如果係企線,圓架會好睇少少
洗完抹乾唔,好留水跡係重點,軟硬水都係
想問點check 係平定企thanks Ching
sorry
線位(Axis) 如果係180叫平線,如果係90就叫企線,係散光擺嘅角度
Sorry問多少少,我之前d眼鏡如果係方型d塊鏡片會厚d,但圓型鏡會簿d,係咪代表我係企線?
香港同英國啲Zeiss鏡片嘅製造地方有冇唔同
聽講香港嗰啲係提子國整
香港應該得返玻璃鏡係提子
1.74係日本

其餘都係廣州G1出品
唔係
圓點會會薄過長方
最衰我唔係好襯圓形眼鏡,頂
原來係支那出品
咁即係焗上1.74
感謝巴打
巴打budget 1000以下有咩推薦
無特別要求,鏡片only
學生無咩選擇
度數唔深,想襟用嘅話,一定係Hoya Nulux 1.6 HVLL

折後好多地方做到一千內

P.s. 喺英國真係見唔到hoya咁滯…
想問吓遠視度數正常嚟講會唔會下降?有無咩因素會影響到?
遠視度數喺發育期會隨年紀下降,因為眼球會拉長
不過過咗廿幾歲之後就會不減反增,因為睫狀肌開始無力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞