(青春/甜)《一個書生既Player故事》 (2)

939 回覆
206 Like 13 Dislike
「今日一唔一齊走?」我問江柏琪。

「我想留底做卷呀,有人係度方便問野。」

「好啦。咁我返去溫書抖下先。你加油。」

恰江柏琪個八婆Zoe都入咗商科班。

不過事件過咗成年,又要專心讀書,我地無咩磨擦,有時仲會傾下計。

多一個朋友,點都好過多一個敵人啦。

江柏琪離開咗Zoe既魔爪,都開始搵到屬於佢既圈子,有朋友,有社交。

會同理科班既毒毒同學研究數理。

有時改變,只係出於你對未知既恐懼。

跳出咗Comfort zone,改變未必係壞事。
經歷過公開試既人對呢段「生活」一定好有共鳴。

倒數公開試既日子辛苦又漫長。

雖然係我地學校原校升讀既學生,留得底基本上有九成都入到大學,不過對於未來依然係好恐懼,無人敢寫包單係咪真係入到大學嫁嘛!

我地班房有Count down日子寫咗係黑板度。

由356日、到300日、200日、100日、50日。。。

每日都希望令人厭惡既考試快D完結,同時你又唔想呢一日咁快到,因為,頂,點解D書 topic得咁多,但永遠都有野錯,永遠都溫唔完。

每日既生活,由朝溫書或者操卷到黑,熱血得黎又大壓力,真係好辛苦。

到後來上堂,有D同學仲會太大壓力好敏感,無啦啦失控喊,原因係驚入唔到大學。

我地就香港學制底下既學生,被灌輸「入唔到大學,人生就Game Over」既觀念。

只係識得讀書,但唔會諗其實一年只有約Top 15%既學生入到大學,咁剩底既85%學生去晒邊,唔通真係咁多人人生已完咩?

我唔知道佢地既生活點過,唔夠膽相信真係行行出狀員,唔相信自己既能力。

唔明點解要咁樣,但我只知道我地一定要入到大學。

唔明點解做人要咁辛苦讀書,唔明白咁樣既人生有乜野意義。

係香港做學生真係慘。

如果第時生仔,我一定唔會係香港生,唔想佢經歷咁無聊既野。

讀書應該係去玩,去學思考、社交、為未來工作做準備,而唔係學操卷。

但叫我真係走,我又未必可以咁瀟洒做到。

香港始終於係我既屋企。

「加油!」

「Yoo too. Good Luck.」

踏入考場前,我Whatsapp俾我d好朋友們同佢地打氣。

未知道結果如何,但我已竭盡所能,無悔。
LIVE左.......
無睇一陣 個故既進程真係起飛
無睇一陣 個故既進程真係起飛

唔怪得話好快飛到大學
林書生由修心養性去到大學又不停食女,個轉折咁大嘅
唔怪得話好快飛到大學

會唔會江柏琪搬走咗跟住唔再同書生聯絡
唔怪得話好快飛到大學

會唔會江柏琪搬走咗跟住唔再同書生聯絡

然後太大刺激 覺得自己都係揾唔到個好似江柏琪咁好嘅女仔 又開始player生涯
唔怪得話好快飛到大學

江柏琪喺理科班比個戇直數撚溝走左?
咁快嘅去得
我呢 我入左咩班
我呢 我入左咩班

林書生:太神秘,唔知道你去咗邊!無見過你,應該轉咗校!
咁快嘅去得

因為溫書準備公開試都無乜進展
我呢 我入左咩班

連樓主都係咁
我呢 我入左咩班

應該好去以前好勁嘅恆商
Lm
我呢 我入左咩班

連樓主都係咁

好慘
我呢 我入左咩班

連樓主都係咁

好慘

地位連Vera都不如 sad but true
不要愛上Player
我呢 我入左咩班

連樓主都係咁

好慘

不要愛上Player

連vera都...
我呢 我入左咩班

連樓主都係咁

好慘

不要愛上Player

柔BB先係最慘
連影都無埋
我發現寫到大學好難唔開名
作某Soc啲野又驚人以為我影射當真
利申返跟住寫既野都係作呀
我發現寫到大學好難唔開名
作某Soc啲野又驚人以為我影射當真
利申返跟住寫既野都係作呀

噉之前step嗰啲係半真半假嘅?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞