(青春/甜)《一個書生既Player故事》 (2)

939 回覆
206 Like 13 Dislike
我:【見?】
丁:【我今日要補習...要8點之後先得..】
我:【ho la next time】

我:【出黎?】
婷:【做咩呀?】
我:【無..想搵你傾下計姐】
婷:【約左人.. 晏d先?】
我:【無野啦咁】

隨住開學,係唔同既學校忙碌生活,我同丁丁阿婷既關係又疏返少少。

有時,男仔黎M,想搵人叫下春都好難。

唔通同你講我一個男仔無啦啦覺得好唔開心,想叫春咁樣咩?

D乸型媾女既廢物就會咁,我唔會做呢d野嫁。我會自行解決負能量。

放左學既我一個人由學校行返屋企散心,仲要兜大路咁行,廢時自己心情唔好,死老豆咁既款甩見到屋企人。

行入橫巷,俾我搵到一所廢校。呢間學校都係今年先俾政府殺左校,所以仲係好新淨,不過人影都無隻,點都俾人些少陰森既感覺。

我試圖經門隙入去,奈何我一打開大門鐵閘,就發現佢被一棟鐵鏈鎖住,只露出約手掌既闊度既空位。

我諗住放棄唔走入去了。

「搭搭。」我突然聽到好微小既籃球聲響。

『有人係入面既?』我心諗。

我拍一拍度鐵閘,話:「入面係咪有人呀?」

無人回應我。

但係我又聽到籃球撞向籃板既聲音。

都話真係有人嫁啦!

「喂!!你點入去嫁??」我大叫。唔理我!林書生真係有點燥底。

我爬上鐵閘,一個大跳步就跨過個閘,直入操場。

好彩唔係有鬼,係一個女學生,而且套校服熟口熟面,同我同一間學校既。。。

呢個女仔身高約160,身形偏瘦卻有少許肉地,扎住清爽長直髮既All back頭,嘩!當人人仲係留緊瀏海既時候,呢個女仔竟然留照妖鏡All back頭,真係個樣差少少都Carry唔到呢個髮型!

望真D,佢個樣同金裕貞一模一樣,皮膚白雪雪,即使臉上無乜表情,都覺得佢好清純、好可愛、好乖巧、好Gfable,十個讚呀讚讚讚讚讚讚讚讚讚讚讚。。。

我的心瞬間觸電了。

呢個女仔就好似天使下凡一樣咁美麗。

我既眼睛離唔開佢,短短既呢幾秒入面,我已經深深地被呢個女仔既氣場吸引住,我好鐘意佢。

呢個女仔但係籃板底,無出聲,用一個「就係你係出面嘈嘈閉?」既眼神藐視左我一下,似係責怪緊我既出現,打破左佢享受呢片刻既空白同寧靜。

佢呢個眼神瞬間拉返我去現實。

「岩岩你聽唔到我拍門叫你咩?」我主動打破沉默。

「聽唔到喎。」佢答果陣望左我一眼,轉眼就裝作毫不在乎咁,望第二度。

「搞錯呀,我嗌得咁大聲你都聽唔到。你做咩自己走左入黎打波既?你同我同一間學校嫁喎!師妹?!」

佢一個西面另返轉頭唔理我既連珠發炮。

「唔應我,咁串既你!」我話。

『好,睇你串得幾耐!』於是我坐係地下,望住佢係度準備射波既背影。

呢個女仔射波技術都叫OK呀,女仔黎講,三分波五球都入到一球。

佢好似玩籃球機咁就係咁玩射波,臉上又無乜表情,都唔知做乜。

我望實佢,等極都唔走,佢又真係咁樣玩左成粒鐘都唔收手。

佢終於都覺得攰啦。

佢去左我格離(個袋)拎水飲。

「你好,介紹下先,我叫林書生,讀緊4C班。」我對佢釋出善意閎微笑。

「江柏琪,4A。」佢好精簡咁回答我。

「4A?乜你係我地級嫁咩?」我好誇張咁話:「我真心以為你係師妹黎。」

「我今年先轉校入黎,你唔識我好正常。」江柏琪話。

「唔通,呢度係你既母校?」我問。

「係呀。你又做咩入左黎?」

「我經過見到佢鎖左,但又聽到籃球聲,咪入黎睇下有咩人係度。。」

「你唔驚鬼?自己一個入黎間廢校?」

「你夠唔驚鬼。我聽到聲咪知有人係度!」我出自真心讚美佢。

「人仲恐怖過鬼啦。」江柏琪突然幽幽地說。

「個天都黑啦,你仲唔走?」我望住個天已經變暗,廢校既操場一片靜寂,更添陰森。

「唔啦。你走先啦。」佢趕我走。

佢係咪唔想同我一齊走先趕我走?

洗唔洗咁怕醜。噢,林書生食咗好大隻檸檬呀。

我望一望錶,已經成七點半,屋企人等緊我開飯,唔走唔得。

「咁我走啦。」我同江柏琪道別。

佢用一個唔知點但又西西地既表情望咗我一眼,無答我,我就離開咗。

呢個性格西面得黎個樣又好可愛既女仔,反差真大,有趣有趣。

唔通佢就係林書生既新寵兒?!

「拜拜。返學見!」我說。
裕貞BB示意圖

咦其實個男仔都有D書生FEEL(?)

F4已經咁正?
F4已經咁正?

學生妹天生麗質皮膚好又純 唔化妝青春無敵
又害人啦林書生
臭雞林敏兒仲會唔會出現?
再推
Push

利申一日追晒兩個post
好有代入感
想知道多啲丁丁嘅背景 同想法
臭雞林敏兒仲會唔會出現?

唔知呢

利申一日追晒兩個post
好有代入感

多謝新讀者

係後面盡加

係後面盡加

感謝呀
第二日返學,我專登企係走廊扮睇風景,都係搵唔到江柏琪既身影。

莫非我琴晚見到既其實係鬼?

明明呢個係一個青春既故事,點會有鬼既存在呢?

我仲特登上內聯網睇下4A班係咪真係有江柏琪呢個人。

嗯,真係有既,證實咗佢並唔係鬼黎既。

我膽粗粗走入去完全唔識人既4A班度諗住搵佢。

我企起班房兩頭望,SHIT,仲見到溫梓柔!即刻唔望佢。

我就係見唔到江柏琪。

「你想搵邊個?」坐前排一個毒毒男同學問我。

「江柏琪。」

「佢今日請咗假無返呀。」男同學回答。

「乜江柏琪都有人搵佢嫁?」佢旁邊一個好八婆既女仔話。

「下?」我心諗,問號問號?

睇黎江柏琪真係一個性格古怪而人緣好一般既女仔。

我感覺到溫梓柔係後座用一個好有心事、有話說不出來既眼神望住我,我都係快啲走吧啦。

尋找江柏琪失敗,等我放學再去果間廢校睇下撞唔撞到佢先。

其實搵佢都唔知做乜嫁,不過我就係想搵囉。
丁:【我今日得閒啦,可以約返你】
我:【Sor呀又到我今日唔得閒,下次先】

遇到新寵兒之後,就即刻將丁丁阿婷淫賤邪惡既念頭置諸度外,我唔得閒理佢住,因為我有更重要既事情要去做。

好不容易等到放學,我就一支箭咁走咗,去咗果間廢校搏下運氣。

人地請假病咗就緊係留係屋企休息啦,林書生你仲去黎做乜姐?

我跨過鐵閘,直望操場,見唔到有人係操場。

我行入去禮堂一個角落位置,周圍搜索。

終於見到江柏琪。佢著住校服,坐咗係張木凳度訓緊教。

咩料?我心諗:呢條友唔返學係呢度訓教做乜撚野?

我靜悄悄走埋佢,坐咗係佢側邊,佢都無睜開過眼,發現我既存在。

我望住空盪盪既操場,享受住有個女仔係我格離訓教既感覺,係鬧市之中,好難搵到呢片寧靜。

過咗唔知幾耐,佢終於醒咗。

佢一睜開眼見到有個人坐咗係佢格離,當堂嚇親。

「嘩。。」係一個氣虛體質既叫聲:「。。。。。。。。。。」

「你。。你。。點解會係度嫁。。」

「我問你點解今日唔返學,會係度就真!」

「點解你又會知我無返學。。= =」佢一臉無奈唔想理我既表情。

「你理得我呀,總之我知。」緊係啦,我係學校黎咗你班房搵你。

佢另咩面背對住我,好燥底:「妖,呢條友痴撚線。」

我微笑。

然後現場又陷入一片寂靜。

「快啲講,點解你要一個人係度!」我都覺得自己好痴線,係咁chur住個三唔識七既女仔講自己啲野。

「關你撚事。我鐘意自己一個人呀,得唔得呀。= =」佢依然係果個無奈死的樣子。

「唔得喎,我想同你做朋友。」我勁仆街咁講:「睇你個樣響學校都無咩朋友,就等我做下你朋友啦。」

「朋你呀媽個仔友呀。唔撚朋呀,你過主啦。」有趣有趣。

「話說今日訓導無啦啦落黎Check我地班校服儀容,結果有個同學玩野,打電話俾個男同學,仲要無較到靜音,全班靜晒聽住首超人主題曲鈴聲,笑死我。。」我主動分享我班上面既軼事。

「但係放心,你一定唔會有咁既事發生。」我話,佢又一個西面咁望住我,哎唷好可愛喔。

「因為你都無朋友,邊個會打俾你姐。」嘴賤既林書生出大技KO江柏琪。

「你!!。。」佢一副O晒嘴被吊打但又嘴硬震反擊既樣子:「你先無朋友呀!唔係點會自己一個係度煩住個三唔識七既女仔!」

「係呀,所以你快啲俾個電話冧巴我,同我做朋友。」

「唔俾。」

「唔俾?咁我聽日去你班房問其他人嫁。」

「你咪問囉,佢地都唔會有我電話。」Goddess! 呢個咁可愛既女仔,係學校返咗成個月學都無人成功抄佢牌?到底要西成點先可以做到?

「真係?我真係去問嫁啦!到時你好煩嫁喎。」

「而家都唔見得唔煩。」

「電話呀!」

「唔俾!」

「咁好囉。」食咗咁多次檸檬,咁唔問住囉。嘿嘿,我聽日就去你班房問人攞你電話。

佢又估唔到我咁順攤即刻放棄咗。

就係咁一路打打鬧鬧咗成個幾鐘,呢條友把口密過密實袋,住邊、生日、屋企有咩人、鐘意咩明星,連少少個人資訊都唔肯講俾我知。

又到咗夜晚。

磨到天都黑晒,八點都黎,佢都仲唔走。

「喂,個天黑晒,你仲唔走?」

「你走先,我自己走。」

「你唔走我都唔走!」我話。

「咁你留係度啦,一分鐘後先好出黎。」

「好呀。」

我等佢走咗大約十秒先出去,條友到底點樣咁快速就穿過度大閘?

係我仲爬緊閘既時候,佢已經係街口難得笑住咁同我揮手,然後跑走。

我追住佢,追唔切,江柏琪既身影就係咁消失於人群入面。

鬼呀!?來如如風既女仔。。
幾甜
推推推
又有新女
開始覺得書生好乞人憎 你話人地送上門就話姐
對你無feel都要纏住人
開始覺得書生好乞人憎 你話人地送上門就話姐
對你無feel都要纏住人

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞