(青春/甜)《一個書生既Player故事》 (2)

939 回覆
206 Like 13 Dislike
整個晚上都係一堆好無營養既對話。

但呢D無營養既對話,又真係可以影響到江柏琪對我既觀感。

我咁講係因為果晚,送走咗丁丁同阿婷之後,我陪佢執野洗碗,佢問我:「林書生,你係咪真係成日食女嫁?」

「點解咁問?」

「個個都咁講。班上面唔識你既人咁講、你d frd嘉樂肥傑又咁講,岩岩你兩個朋友又係咁講。空穴來風,事必有因,一個人講係吹水,咁三個以上應該唔係假掛?」

「你都識講你班上面D人係唔識我。我D frd講下笑姐,我平時都咁笑返佢地嫁啦。」

除咗死撐,仲可以點喎,唔通同佢講你岩岩見到既丁丁同阿婷都係我SP咩。

以前D風流債係要還嫁。

早知就唔好食D咁熟嫁啦。。好似之前食完Aka咪乾手淨腳無人知無威脅囉。

「就算日日一齊住,你都仲係好多野呃住我咁。。呢種無辦法坦誠相對既感覺好差。」

其實除咗SP,我真係無野呃你,乜都講晒俾你聽。

「咁Care我有無食過女做乜?唔通你暗戀我?」

「我無Care喎。我只係覺得日日同咁既人一齊好噁心姐。」點解我覺得佢係呷醋呢?

「你之前係咪無拍過拖?」

「。。係無呀,咁點呀。。」

「呢D野,對住你好鐘意既人,情到濃時好自然就會做嫁啦。」洗腦工程開始了。

「可能我真係唔明。」

「我理解既。你第時拍咗拖就會明。不過咁耐以黎,你無人追咩?」我真係唔信江柏琪咁靚女都無人追未拍過拖。

「舊校有既。。只係我覺得D人追我,純粹睇外表,根本一D都唔瞭解我,所以我都拒絕咗。。」

女仔生得靚真係無敵,性格幾怪幾系點都會有人追。

佢咁講,即係我瞭解佢既話,佢就未必會拒絕?

「拍拖對你黎講係D咩?」我提出一個非常哲學既問題。

「應該係兩個互相鐘意既人,開開心心咁生活。」

江柏琪補充:「其實我好少諗拍拖既野。比起拍拖,我會諗同屋企人鬧少一日架,我會仲開心。我對一個屋企既需求大過拍拖。」

「咁拍拖對於你又係乜呢?」江柏琪咁反問我。

雖然條問題係我問,我自己都無諗過呢個問題。

「拍拖應該係世界得返對方,專一係好重要。」呢個係中四既林書生既答案。

拍拖同SP係唔同既。

拍拖唔係淨係搞野既用途,而係追求更高層次既精神滿足感。

好悲哀,而家既社會,拍拖要求專一都要特登State出黎。

專一已經唔係一個Must,而係一個Option。

對拍拖既諗法,唔知道過多幾年我仲係咪咁諗。

「如果你男朋友有野呃你係為咗你好,你會寧願知道定係寧願佢呃你?」

「我會寧願知道咗唔開心都想佢同我坦白。」乜真係咩。如果知道咗我之前既事佢應該果斷唔考慮我。

「你應該試下真係拍一次拖。想像同真實拍拖係唔同。」我同佢講。

「咁易咩!」

「你要求唔好咁高咪得。」

「你去超市買隻橙都要睇下靚唔靚啦。更何況揀一個同你一齊可能一世既男朋友!我係唔會降低自己要求嫁喎。」

「你岩。」

呢一晚至少了解江柏琪多咗。

拍拖之前多D Deep talk講下價值觀,好似更有助我瞭解對方係咪適合自己。

江柏琪仍然係考慮我既範圍當中,只係佢仲揀緊心意未定姐。

佢想要兩個人坦白、想被理解、想要一個家。

我又俾到幾多野佢呢?

瞭解雙方價值觀真係好重要㗎
哇今日咁早更既
而家一日幾更?
我又想去書生屋企

來吧
而家一日幾更?

樓主準備北上去玩hoho勿等
而家一日幾更?

唔好呀
而家一日幾更?

唔好呀

我要柏棋bb阿
而家一日幾更?

唔好呀

我要柏棋bb阿

我要文呀
我要睇書生呀
我要睇書生呀

我係到
More
我要睇書生呀

我係到

你都唔要我
我要睇書生呀

我係到

你都唔要我

傻豬 但我食飽咪返黎餵你
我要睇書生呀

我係到

你都唔要我

你幾時先會搵返我
我要睇書生呀

我係到

你都唔要我

你幾時先會搵返我

我食多一百條仔先襯得起我
唔係我飽都唔會接見你
我要睇書生呀

我係到

你都唔要我

你幾時先會搵返我

你食多一百條仔先襯得起我
唔係我飽都唔會接見你
我要睇書生呀

我係到

你都唔要我

你幾時先會搵返我

唔係我飽都唔會接見你

然後又嫌人公廁

我係到

你都唔要我

你幾時先會搵返我

唔係我飽都唔會接見你

然後又嫌人公廁

咪鬼理書生啦
跟我
我要睇書生呀

我係到

你都唔要我

你幾時先會搵返我

Loser揮手區
push
暑假就黎完既時候,我、羅嘉樂、肥傑都帶埋囡囡出黎沙灘Triple Dating黎作結。

一朝早就買咗一袋二袋野入石澳BBQ。

羅嘉樂、肥傑都幫囡囡拎重野,咁我份人咁Gentlemen呢,平時都習慣幫女仔拎野既。

我伸手向江柏琪袋野。

「唔洗呀,我自己拎得啦。」江柏琪拎住成袋丸同扒,又請我食檸檬。

「你女仔洗乜拎野嫁。」我話。

「你幫下羅嘉樂佢地拎咪得囉!」佢指住袋炭。其實我手度都有一包炭。

「妖,攞黎啦。」想幫你拎野都咁難!我一手搶咗佢袋丸唔俾佢再嘈。

「好煩呀你,唔俾人拎重野既!」江柏琪啤住我。

我都唔明點解永遠都要揀係大熱天時BBQ。

不過諗起有得睇到江柏琪著泳衣,就咩都抵晒啦。

佢地拍拖行路都會拖手或者攬住,相比之下,我同江柏琪兩個就有少少電燈膽既感覺。

女同學唔似得班哥哥姐姐網友,佢地唔會就咁著三點式,會著件鬆身衫係出面遮住。

江柏琪既身材正常,白白淨,走肥係令人舒服既。
不過胸就真係無乜,俾盡佢就得B。

唔緊要啦,著衫好睇嘛。女朋友Feel同SP要求係唔同。

反而姣婆Vera胸最大,而且白Tee入面又著螢光粉呢D咁搶眼既泳衣,濕咗水就見到晒。

非禮勿視呀。

陳詩詩就算啦,真係講都無興趣。

一齊BBQ、玩水射黎射去、掟下大家落水、埋沙呢D都係必做既事。

其他人都識游水,游晒去浮台。

得返我同佢仲留係岸邊游下游下,因為佢泳術一般,唔敢游過去。

「想唔想去浮台?」我問佢。

「想呀。」

「幫你願望成真。」

我捉住江柏琪隻手,拉佢游到去浮床。

我無學過拯瀝,不過感覺同救人差不多,因為我完全係拖住江柏琪個人既重量黎游,攰到想死咁。

「我走啦,拜拜。你留係度睇下風景啦。」我掉佢上浮台,扮晒野同佢講笑咁話走。

「頂你= =咁我點走呀。」佢好無奈咁話。

「你叫肥傑佢地幫你啦。」我指住係格離拍緊拖無視我地既兩對情侶。

「林書生你唔好咁衰啦!」羅嘉樂係格離笑我地。

「求我丫。」我好衰咁笑住同江柏琪講。

「收皮啦!踢你落水浸死你。」

「唔求,咁算囉。拜拜。」跟住我真係游走咗返沙灘,同佢勁揮手,抖陣先慢慢再返去浮台救佢。

就係咁樣打打鬧鬧就到咗夜晚。

「我地去小巴站排住隊住先。」江柏琪仲係女更衣室換衫沖身,陳詩詩同Vera已經搞掂出咗黎。

羅嘉樂佢地四個同我講,好兄弟真係俾晒機會我地。

林書生都唔好好利用真係愧對兄弟。

「得你既?其他人呢?」江柏琪出黎問我。

「你換衫咁慢,佢地出晒黎係小巴站排緊隊啦。」

「噢咁我地快D行過去啦。」

行去小巴站果條路程雖然好短,但係我地已經好晏,人已經唔多。

曬咗成日,疲倦放軟既身軀,聽住蟬既叫聲,山同街燈更添一層浪漫。

夏天應該係咁樣的,青春、熱血。

我主動拖住江柏琪既手。

佢望一望我,無出聲亦都無反抗既意思。

由普通拖手變到十指緊扣。

我有種終於等到呢一刻既感覺。

我特登行到好慢好慢,希望可以拖住佢耐D。

無奈既係行去小巴站既距離真係好短,好似拖咗幾分鐘咁就完咗。

臨上車既時候,江柏琪主動甩開手。

我都係唔敢同佢表白,我覺得佢會拒絕我。

曬咗成日,疲倦放軟既身軀,聽住蟬既叫聲,山同街燈更添一層浪漫。

夏天應該係咁樣的,海邊、月光、青春、熱血。

我主動拖住江柏琪既手。

無奈既係行去小巴站既距離真係好短好短,好似拖咗幾分鐘咁就完咗。

我無開口同佢表白,我覺得佢會拒絕我,無謂做返當時溫梓柔傻傻問「我地係咪拍拖」既傻仔啦。

我地係小巴上面各自睇風景、禁電話,好尷尬。

江柏琪無令我難做,我地六個好正常無事發生過咁食埋晚飯,就各自解散返屋企。

我同佢返屋企果陣,我又主動拖住佢睇下咩反應。

佢依然無推開我,Fing開我由得我拖。

其實我唔諗住再講咩嫁啦,我知佢仲未接受到同我一齊,我只係想就咁拖住佢滿足下自己。

但係返到屋企,江柏琪係廳同我講::「對唔住。。我真係未Ready拍拖住。。」

「我知。所以我都無講啲咩。」

「或者等我地過埋AL先諗,如果到時你仲想同我一齊既話。」

「你唔係唔鐘意我嫁。點解?」我非常冷靜,我試圖同佢溝通希望搵到頭緒。

「係我自己問題。我無安全感,我信唔到你。」

「係咪你聽得多人地講我所以先咁諗?」

「一部份係。同埋我覺得你條件好好,你應該搵個比我更好既人。」

「唉,你都唔明,我唔要咩條件更好既人,更好既女仔幾時都有,我淨係想要你姐。」同多幾個女仔交手就會明白,我真係唔需要條件好既女仔,只想要有Feel果個。

「我覺得同你一齊好大壓力,我又驚有一日會分手。見過太多人分手各此各
不相干,我會承受唔到。如果到時既關係更差,不如直頭唔好開始啦。」

「點解你係都要否定我姐?都未試過點知唔Work?」

「感性既人就係咁,要親身衰過先認命相信。用理性去諗下就知個問題!你咁好條件,咁多女仔追,好似果日見到丁丁同阿婷都咁正,你應該同果啲人一齊。你點會為咗我去放棄成個森林?」

江柏琪繼續:「我諗過好多野先拒絕你,係一個深思熟慮既決定,唔係是但嗡。再講,如果真係非我不可,你大可以等到中學畢業、甚至大學畢業之後先一齊。到時你先會玩夠想定。」

「你地啲女人真係麻系煩。鐘意就鐘意啦!諗咁多理由去阻止自己面對真實既諗法,咁樣就叫成熟咩?有無聽人講過,你到老只會後悔自己無做過啲咩,而唔會後悔自己做過啲咩。」

「就係唔想同你分手。」

咁你又俾我拖!係咪唔係拍拖都可以俾我扑呀?

如果係,我會好失望。

「。。。」我唔知點答佢。我唔可能迫佢,都無選擇既權利。

「我地冷靜下啦。」

十足十分手時會講既說話。

林書生,你都有今日啦。

或許我無咁既福氣可以同你一齊。

但同居既回憶一定係我人生最珍貴既時候,我會好好記住的。

「這都好 自小想拿到的全得到 如今我求不到才知道」

「愛若難以放進手裡 何不將這雙手放進心裡」

夏天應該係咁樣的,海邊、月光、青春、熱血。

我主動拖住江柏琪既手。

無奈既係行去小巴站既距離真係好短好短,好似拖咗幾分鐘咁就完咗。

我無開口同佢表白,我覺得佢會拒絕我,無謂做返當時溫梓柔傻傻問「我地係咪拍拖」既傻仔啦。

我地係小巴上面各自睇風景、禁電話,好尷尬。

江柏琪無令我難做,我地六個好正常無事發生過咁食埋晚飯,就各自解散返屋企。

我同佢返屋企果陣,我又主動拖住佢睇下咩反應。

佢依然無推開我,Fing開我由得我拖。

其實我唔諗住再講咩嫁啦,我知佢仲未接受到同我一齊,我只係想就咁拖住佢滿足下自己。

但係返到屋企,江柏琪係廳同我講::「對唔住。。我真係未Ready拍拖住。。」

「我知。所以我都無講啲咩。」

「或者等我地過埋AL先諗,如果到時你仲想同我一齊既話。」

「你唔係唔鐘意我嫁。點解?」我非常冷靜,我試圖同佢溝通希望搵到頭緒。

「係我自己問題。我無安全感,我信唔到你。」

「係咪你聽得多人地講我所以先咁諗?」

「一部份係。同埋我覺得你條件好好,你應該搵個比我更好既人。」

「唉,你都唔明,我唔要咩條件更好既人,更好既女仔幾時都有,我淨係想要你姐。」同多幾個女仔交手就會明白,我真係唔需要條件好既女仔,只想要有Feel果個。

「我覺得同你一齊好大壓力,我又驚有一日會分手。見過太多人分手各此各
不相干,我會承受唔到。如果到時既關係更差,不如直頭唔好開始啦。」

「點解你係都要否定我姐?都未試過點知唔Work?」

「感性既人就係咁,要親身衰過先認命相信。用理性去諗下就知個問題!你咁好條件,咁多女仔追,好似果日見到丁丁同阿婷都咁正,你應該同果啲人一齊。你點會為咗我去放棄成個森林?」

江柏琪繼續:「我諗過好多野先拒絕你,係一個深思熟慮既決定,唔係是但嗡。再講,如果真係非我不可,你大可以等到中學畢業、甚至大學畢業之後先一齊。到時你先會玩夠想定。」

「你地啲女人真係麻系煩。鐘意就鐘意啦!諗咁多理由去阻止自己面對真實既諗法,咁樣就叫成熟咩?有無聽人講過,你到老只會後悔自己無做過啲咩,而唔會後悔自己做過啲咩。」

「就係唔想同你分手。」

咁你又俾我拖!係咪唔係拍拖都可以俾我扑呀?

如果係,我會好失望。

「。。。」我唔知點答佢。我唔可能迫佢,都無選擇既權利。

「我地冷靜下啦。」

十足十分手時會講既說話。

林書生,你都有今日啦。

或許我無咁既福氣可以同你一齊。

但同居既回憶一定係我人生最珍貴既時候,我會好好記住的。

「這都好 自小想拿到的全得到 如今我求不到才知道」

「愛若難以放進手裡 何不將這雙手放進心裡」

開始有啲唔想個故完
有種預感江柏琪條線個結尾會好慘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞