(青春/甜)《一個書生既Player故事》 (2)

939 回覆
206 Like 13 Dislike
我覺得u個段可以skip咗佢
記得留言講下你地想結局寫到邊喔

btw今日下午去九龍灣Simply life食飯見到個超級林書生Feel既Waiter
利申:無圖
我好想知令書生回頭是岸果個女係邊個
記得留言講下你地想結局寫到邊喔

btw今日下午去九龍灣Simply life食飯見到個超級林書生Feel既Waiter
利申:無圖

連接番stephanie果part
寫到書生大學畢業,有step果度
講到書生結婚行禮個陣(想睇有冇佢d sp係道
寫到佢同step講要結婚 比鏈佢嗰度
樓主可唔可以作到 step出現前

寫到死
寫到死

好唔爭氣咁笑咗
寫到大學畢業影畢業相果到
樓主加油,Step睇到而家終於有ac
正皮
各樣買賣既事項都處理好,爸媽主要既行李都速遞晒去意大利。

我仍然住係舊屋。

講真,要我一個人住咁大間屋,我都怕鬼嫁,半夜都唔知去唔去廁所好啦。

「爸,媽,Safe flight呀!」我係機場送爸媽機。

「仔!生生性性啦!過幾個月我放假飛黎搵你呀,或者你飛過黎探我地啦。」呀媽話。

「得啦!拜拜。」

由知道爸媽要飛,到真係要飛,都係短短三個月時間,快得令人措手不及。

我一直都無乜實感,直至父母真係離開左我,我望送住佢地踏入離港區,返到屋企變得無空無一人、靜悄悄的一片死寂,我先至有佢地真係離開咗我既感覺。

老母都幾狠心嫁喎,真係留底一個中四既仔係屋企,我可唔可以告佢疏忽照顧兒童?

返到屋企再無屋企人係度等我,迎接我。

無人再哦我夜返屋企,著唔夠衫。

無人煮飯俾我食,我點算好,真係日日食外賣?

而家先識得考慮呢個問題,喊出黎。

唔好同我講有間無人既屋,可以解決土地問題日日啪啪啪呀。

我而家真係無心情食女呀!(再講,自從識咗江柏琪之後,我都無食過女,淨係打丁咋,自動聖人Mode戒丁?)

一個人真係好撚空虛寂寞凍呀,對住四面牆都唔知做乜好。
過住一個人既生活,真係會愈來愈頹。

放學後無所事事,唔知做咩好又唔想返屋企對住四面牆、唔想搵朋友、唔知同邊個講野、飯又懶得落去買,永遠拖到最餓既一刻先去食飯、連野都不是太想扑。

長期自己一個,好似同世界失去咗聯繫。

好彩既係,每日我仲有得返下學,有幾個朋友,總算仲有啲社交。

「江柏琪,你唔覺得自己一個係廢校好悶嫁咩?」有一日,我係廢校問佢。

「唔覺。我好鐘意係廢校,夠晒寧靜。」

「走咗先發現我好掛住屋企好煩果個呀媽。原來屋企無人嘈係咁慘的。」

「你呢啲有咁多家庭溫暖既人唔明嫁啦。」

「你屋企好差咩?」

「我長期家庭不和。老豆有燥狂症又爛飲,老母被佢搞到個人抑鬱。屋企重男輕女,想生仔但已經無錢養多個。屋企三日一小嘈,五日一大嘈。所以我鐘意係廢校Hea到夜一夜先返去,起碼有片刻既安寧。」

唉,又一個社會悲劇既例子。

如果俾唔到一個好既家庭仔女,點解仲要生佢地出黎受苦?

佢地真係好慘,父母無得揀,佢地既出生早已注定每天受苦。

「唔好用咁既眼神望住我。我最憎人可憐我。」江柏琪話:「如果你因為覺得我慘而對我特別好,我會嬲死你。」

「。。。」我都唔知點回應佢。

「你睇我對你幾好,容許你係我既秘密基地度出現咁耐。」

「低能,間廢校係你嫁咩?」

只能說,我真係要對呢個女仔好D。

不過江柏琪好要面,唔可以就擺到明對佢好。

我諗口硬心軟呢樣野,無人會比我更瞭解佢。

同江柏琪相處真係一門學問。

林書生努力惡補既課程。
就像小說「思裂」中野獸說的話一樣:沒有經歷過傷痛的人都是不純潔的。

即使我的生活看似多姿多彩(或是混亂),年紀輕輕已經有過兩個女朋友,也有過SP什麼的。

但我一直認為自己的心靈是很脆弱、很受傷的人,而不是那麼愛搞笑、正能量的那種。

你們這群不純潔的蠢貨,

我才是那個貨真價實純潔的人啊。

我喜歡江柏琪,

也許是因為知道我們都是純潔的同類?

是從認識你開始,靈魂就被你奇怪的眼神吸走?

因為我們都不是經歷「正常世界」的人阿。

在偌大的世界中找到同類的感覺實在棒了。

The broken are more evolved.
寫到書生搵到真愛為止
一個人住有時真係好易悶
所以最後帶左三位主子返屋企

希望寫到婚禮
想知書生最後揀左邊個
同埋有冇鐘意過step
寫到書生結婚+1
想寫多d大學
寫到退休得唔得
其實....我唔記得左step係邊個
其實....我唔記得左step係邊個

上一個故
阿婷:【林書生,好耐無見!幾時出黎打波?】阿婷指既當然係友誼波。
丁丁:【書生。。你最近失晒蹤搞咩呀?】

最近忙住睇樓,又要見江柏琪,我都無乜心情點覆佢地Msg。

我好似從咗良。

我過唔到自己果關。

我會覺得,如果再搵SP就對江柏琪好唔住,即使我同佢並唔係拍緊拖。

我:【最近好忙阿,要開始溫書。Sor】

所以我統一Msg拒絕咗佢地,希望佢地唔好再搵我搞野了。

「做咩煞有介事咁望住度電話?」羅嘉樂問。

「無野呀。發緊呆咋嘛。」我答。

「唔係話緊你呀。我話緊肥傑。」

「係喎。你做乜苦瓜乾咁既樣?」

「Vera同我講分手。。。」

「!!下,真係嫁??」我好撚興奮,條八婆快D同肥傑分手啦,唔好再係度害人。

「琴日係我地拍拖200日紀念日,但我唔撚知無準備禮物俾佢,就話我唔愛佢要分手。」

「邊個會得閒去數一齊200日呀!條女是咪On9!」我話。

「佢話D韓國人係慶d咩22日呀,100日,200日咁數。佢老味,鬼知呀我!」

「但你個樣都唔係好Hurt,好快無事啦。」羅嘉樂話。

「Vera之前都講過十幾萬次分手啦。應該無野既。」

「Er....條女好伏,係你先頂得佢順。不如放過你自己,快D同佢分手啦。」我終於忍唔住講出心底話,叫人分妻。

「你條仆街D價值真係。。哎我唔識講。。郁D就叫人分手或者媾過件。」肥傑忍不住還撃。

「咁人地經驗之談。你咪聽下囉。唔岩聽咪由佢。」羅嘉樂好隠悔咁撐我。

唉,係你太蠢睇唔清個局勢姐。

到條女搵到第二條水魚,到時一定會果斷飛咗肥傑。

我都無謂再係依個point糾纏落去,我轉問羅嘉樂:「點呀,陳詩詩而家仲有無理D狗公呀?」

「應該有。我無理了,眼不見為淨。」

「哈,咁樣好咩?」我一定接受唔到。好似何諾軒咁既狗公,就算媾唔到你條女,都會令你地感情變差。

「愛佢就要咁啦。」愛佢真係要委曲求存嗎?

「嗯。咁都幾好呀,大家講個信字。」哈哈。。我都唔識講了。

「你個江柏琪呢?」羅嘉樂笑問。

「咩我既姐。從來都唔係我。」

「你個仆街唔好又搞到人受傷呀!」

「你都On99,我地係好Pure好True既朋友囉。」

「呢條女好難Carry!」肥傑話。

「人地鐘意向高難度挑戰,吹咩。」羅嘉樂話。

「收皮啦肥傑,你果條就真係極品。」
溝江柏琪依種女仔真係好正,有挑戰性
呀婷同丁丁主動開埋口都唔上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞