(青春/甜)《一個書生既Player故事》 (2)

939 回覆
206 Like 13 Dislike
More
仲有,係咪真係唔會再有溫梓柔既出現,佢喧好唔木

好慘
真係出到我畢業都未出完
文呢?
舊故都無咁憎書生
呢個故越睇越憎!

本來Player就係大仆街,只係好多入世未深/只睇到表面既野先覺得佢Charm

上一個故係用step角度寫,佢覺得書生charm都好理所當然
推推推
推推
我甘於同佢維持如此單純美好既關係。

然而,安定平淡既日子總會有D小漣漪。

心思敏銳既我察覺到最近江柏琪好似有D唔開心。

「喂,你呢排做咩悶悶不樂咁?」我問江柏琪。

「夜晚掛住睇書唔夠訓掛。」信你一成就死啦!

「你都會睇書嫁咩?」

「係呀,唔得咩?」

「咁你琴晚睇緊咩?」

「嫌疑人X的獻身,東野圭吾。」

「嗯,都似係你會睇奇奇怪怪既野。」我話:「正常女仔唔係都鐘意睇愛情小說嫁咩。」

「果D無腦既恨拍拖既女仔先鐘意睇姐,同鐘意睇韓劇一樣,唔好咁多幻想啦。現實邊有咁美好。」

「乜你十五歲人仔就看透世事咁呀。你受過情傷咩?」探下口風先。

「有無都唔關你事啦。你就搞到人情傷啦。」

「我?咩呀?無啦啦又燒埋我果撻。」

「你個朵咁臭,連我唔識人都知你周圍媾女啦!」江柏琪一一細數我既N宗罪:「約人出街要AA制、約唔到人發脾氣啦、周圍食女呀嘛。。。」

屌!唔怪得佢一開始咁驚我啦!肯定係因為Vera條仆街既唱鳩臭朵!阻住我搵食!

「頂!我俾人屈嫁囉!我約人出街唔會AA,我幾時有約唔到女仔就發脾氣呀!你話啦。」講落,我都無約過江柏琪係廢校以外地方玩。就算我約佢,我都無把握佢會應約。

「哦!咁即係周圍食女係真嫁啦!」

「痴線。乜我似D咁既人咩?」我唔想係你面前破壞形象。。。

「似!額頭寫住『花心』兩隻大字。」

「咁你小心D,唔好同我做朋友啦你。」

「我幾時話同你係朋友?」江柏琪一副笑笑口撩架打既表情。

「唉,江柏琪,你令我好傷心。」

打探唔到佢發生咩事。我總覺得另有內情。

以佢性格,有事都一定唔會攤開黎同我講。

我只可以係學校收下風,留意下佢既一舉一動。

係江柏琪身上,我學到真係想知一件事唔可以靠問,反而要留意佢既大小事,只有我眼見既事實先係真。
翌日,係學校走廊,我見到江柏琪挨住欄杆毒企,條白色校裙舌左上去,見到晒底裙走晒光。我行近觀察。

係佢周圍附近既同學明明見到晒,都無人提佢。

第一次入4A班串江柏琪收妝埋埋果個中上樣八婆,叫Zoe,見到之後,入班房拉左坐江柏琪後面果個綜藝樣男同學Tiger出黎。

「你之前咪話人地好正既,而家俾你望真D啦!」Zoe帶住Tiger係背後指住江柏琪係度笑。而傻傻發呆既江柏琪仲未發現。

我忍唔住走過去,拉底返佢條裙,搭住佢膊頭話:「你岩岩走光。」

我另轉個樣堅嬲咁啤實Zoe同Tiger,佢地兩個嚇到即刻唔出聲,「呀借功課俾我抄啦Tiger仔。」就行返入班房。

「咁撚蠢,走光俾人笑都唔知!」我話。

佢望一望我踏住佢既膊頭,「喂,係咪想好似上星期E班條友咁因為搭女仔膊頭俾人記缺點?」

「Sor囉。」我笑。

佢偷望左我一眼,細細聲咁話:「Thanks.」

睇黎江柏琪係俾人排擠既對象。。。

咁又係,人地A班圈子都固定左幾年,你插班得黎仲要性格咁鬼西,你估個個都好似我咁頂得順你咩,俾人排都唔係無道理。

「做咩成日都築起度牆黎保護自己姐,其實你可個人可以放鬆少少,對啲同學笑多啲,世界都美好啲。」我開始社工上身俾意見江柏琪。

「你唔鐘意可以唔理我。唔洗諗住改變我。」

「唔敢。你想點就點啦。」就算你變成點,你都係我認識果個江柏琪。
日日禁入黎就係等呢一該,點知幾分鐘又睇晒
日日禁入黎就係等呢一,點知幾分鐘又睇晒

日日禁入黎就係等呢一,點知幾分鐘又睇晒

More
Lm
lm
加速呀!
變左愛情故事
文呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞