[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
25 Like 8 Dislike
非HR回答

其實我覺得睇你interview緊咩工同咩位

比如你in緊係啲多資料要處理既 / 準主管級
人地可能expect 你答主管都有責任 因為唔應該隨便放重要文件 + 隨便比人入黎出出入入

又可能你係見緊都講紀律既普通員工位
咁又可能想你講係員工責任 作為一個員工應該有咩自我既守則之類

呢啲應該冇絕對答案
係想睇你既思考邏輯 / 處事方法適唔適合佢地公司

我估咋
行行都有management 啦
個問題係, 你咁既mentality, 係interview 都會好輸蝕...
少少, 先2 日...
佢因為做咩都無所謂 / 誤打誤撞 都衰過一次... 好似都唔係好大教訓咁...
大多數Course 都相當唔深入的
因為variable 太多, 最百撘已經係EO
係, 但係你都要諗好當FG 由頭黎過, 係由咩頭開始黎過
Admin, HR, mkt, account, 咁多個Stream, preparation 又唔同, Requirement 又唔同
係, 之後看你係in 咩位, 會拉返去你份工到講
你想要咩management
前綫mgt 同你而家一樣, 文職mgt 同你距離有啲大
本身都已經唔應該等
你見咩位?
新公司係MNC 而你而家公司唔係?人工加幾多
好啱, 所以我一路問佢見咩位, 在咩位, 謀咩政, 拉返去個Role 再Sell~
其實佢向operations發展仲好啦
lm
方丈你好 想問問一般send完個job application之前等幾耐都冇interview就應該唔洗等? 因為佢同一個department有幾個post 我諗緊要等幾耐先再apply佢另一個post唔該
係, retail mgt / store mgt / ops mgt 仲好
https://youtu.be/544tRe2TOBI
apply 啦, 唔洗等
我會向呢個方向考慮下,主要係唔想再做藍領
可惜ops 大部份都係6 days
巴打我都搵緊,同你情況好似
都係做左好多年shop man ,但我係比人遣散

Retail/餐廳/物管方向 都可以諗下

加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞