[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
25 Like 8 Dislike
都係正常interview~ 煲哂interview 系列未~?
返埋聽日, 拎返自己財物, 糧單, 人工
多數冇ref letter
哩個間間唔同, generalize 唔到啊~~
有兩個offer諗緊 求方丈意見

1.

大公司
做嘅嘢比較routine
無咩特別嘅project會掂到

2.

公司相對上無咁大
但已知會好多野學

對一個junior grade嘅人嚟講
多嘢學係咪>公司大細

P.s. 而家份工係大公司無嘢學
日資:份份文件都要儲印花儲到2046
咁假設我28號朝早交信
28就一定要返埋
咁29號係咪唔使返?
同埋我返得兩個星期都有糧單?
唔好意思 仲想問埋
前一晚send定email之後嗰日朝早交信
呢個係咪最好做法
唔該你
有咩開心過有新片? 係有兩條新片:-

你 triple check 好未?| 上司獨白系列 MN01
https://youtu.be/m_2Ls0Syz3Y

保養精緻度檢查,你今日保養好未?
https://youtu.be/gp9b4G-Qb4A
半年試用期係唔common,不過唔係一個over ride所有野唔take offer嘅原因
28日早上返office 交信比阿頭,print 出黎簽名
相對上無咁大即係點?
唔駛前一晚send email,到時直接比信就得
唔該哂!!請問雇傭條例如果唔讀課程 淨係靠上網搵料自學 再係面試同hr講已經自學過呢方面既知識可以嗎??
定最好都係讀個課程 拎張證書
但其實我個位係係唔包做文書
而兼任埋老闆秘書係無錢收
你當一個人間普通雞蛋仔店既老闆但我廚房外面做哂之餘仲包埋其他工作

普通office 點run我真係唔知,因為呢份係我第一份工,所以一直都唔敢走
上星期interview完,自感in得唔錯,希望有offer。
但想問方丈,我interview完後隔幾耐問 any update先唔會太麻煩HR?
有證書好d
自學人地仲要驚你學錯
呢個比喻好正

因為我就係無接受到counter offer 選擇離開 睇番d 同期入黎既人留企 然後心理有小小唔平衡 依家不斷諗當初離開既原因屌醒自己
有d 浪費清春feel,同埋老細都好刻薄
我做chain store 起碼都掂到好多大公司嘅文件野
多好多supporting

試下搵d chain store ops
好呀 唔該曬
好奇一問
好想知大家返嘅動力係邊度黎? 工作上帶黎嘅成功感? 身邊有班好同事?有個好上司?
可能我仲未習慣從學生身份轉變到社會新鮮人,每日返工都好覺得好折磨,成世人咁耐可以點捱落去?
係錢呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞