[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
25 Like 8 Dislike
2nd in做得太完美
反而驚佢唔敢俾offer我添
方丈,你好,我之前裸辭,依家搵緊工,我想請教一下關於reference check pass咗係唔係等於好大機會會有/幾耐會有offer。

事源上星期四見完工,前日收到電話問係唔係可以搵我填嘅人(前上司同另一個department head)做reference check,我話可以,不過我前上司係講英文,佢就問我有無另一個上司,我答無,咁佢話OK,有消息再update我。

一個鐘之後,另一個department head就msg我話佢收到電話,答咗啲關於我嘅問題,答得好正面嘅。而我唔想打攪我前上司,無問佢,但係平時佢對我評價好好,所以假設佢都有收到電話,會答得幾好。

問題:
1. 假設reference check pass咗,我係唔係即係好大機會會有offer,定係其實會有公司reference check完,之後先再揀人?
2. 另外見工時候都提過仲會做埋市場薪酬比較再決定畀咩offer,請問假設會請我,依兩個程序加埋要幾耐先通知我?

我依家捕喺電話度唔敢放低,平常心唔到,感謝解答
總之佢未出offer就唔好投放感情同幻想落份工
方丈您好

小弟早兩日收到個唔係最想要嘅offer
但為左留一手後備 所以都accept左
本身諗住on board之前仲可以掙扎下再搵下其他工
但佢好快就出左e contract 叫我簽
想問下係咪如果簽左呢張contract
我之後再搵到工 都要跟返而加份工個條款比返通知期先走到

很灰的fg上
正常未on board 都無事
方丈
如果accept完offer但未簽約,彈弓手唔要個offer係咪好衰
唔該巴打

介唔介意小弟再問得清楚啲
係咪就算我簽左約 如果收到新offer
只要on board前同佢講返應該就冇事
正確d講係佢吹你唔漲 如果你決定左就早d通知人啦 咁人地都有時間搵另一個can
睇係咩工
更大既問題唔係英文 而係你有咩經驗 有咩知識
比如你轉mkt咁先算,你識啲咩mkt野 令人地會唔filter 走你cv?
電話最好
讀緊都可以寫
未讀點寫入去…
It’s a leather type lmao
點會
會唔會個女仔太靚所以你就唔想將佢當做你女神?
我真係恭喜你呀
賤格 但係唔犯法
同人拍拖求左婚之後分手係咪好衰?
你可以分開兩個職位寫,費事最尾出俾你嘅離職證明嗰度冇寫話你前面嗰幾個月,新公司以為你呃人
因為好似聽過如果表現得太smart或者太aggressive好容易會老細覺得做唔長/留唔到人索性唔請
終於收到offer,但唔知點同老細開口話走 佢一路對我好好,我都知同公司講感情係on9 今日咁啱老細都忙,完全搵唔到時機敲門辭職
始終都係要講,好來好去
未讀梗係唔會寫啦
咁我遲啲會報翻個相關course
唔該曬你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞