[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
25 Like 8 Dislike
咪就係
拖人地搞到個推薦人好老尷
why not半工讀

data science比ba高幾個層次喎先生
有啲公司係你未過probation用cheque出糧
你好方丈,其實你prefer人喺度問定fb messenger問
DA 難過BA 10倍
利申:讀緊
未見呀 來緊準備見工 諗定點答好

其實hr打電話比我,問有冇做緊嘢,答左無,之後想反口,其實會唔會印象好差
返得一個月,你拎個offer出黎r,公司唔會阻你發達
唔駛ff太多
總之唔係出offer嘅話佢講任何野都唔代表d咩
咁做野先
唔駛,直接講就得
你因為份工唔match career aspiration唔做好過因為唔想ot唔做
答左無就一直無落去
之前係的~ 但係發現真係會成個Weekend 啞左~ 改左做, 星期六 + (如答唔哂) 星期二加更
有時會唔出, 問埋你直入下個月
你問問你HR, 可能係佢miss 左
最多2 -3 日, 人地唔會等你一世
但係呢, 提提你, agency個啲, 你可能有排等, agent 話會俾個客, 唔等於個客會想見你, 十劃都未有半點...
唔會, 佢地慣
第一去搵啲part time 先, 唔好零社會經驗
之後再諗點改好CV 再出發
Health Informatics master 有少少比較專, 唔係唔得, 但最好諗真.

1. 冇咩大問題, master 有冇part time?
2. not so related, 唔見得易左
3. 通常唔唔Recommend 一grad 就master
人工都爭幾多架喎
佢confirm 唔走~?
唔係, 唔好過份解讀
哩到會快, 我日日清
FB 就日日改CV 都最少用30-45分鐘, 因為真係好多人排, 係要等的
但就 private~
唔係我prefer, 係睇你地點prefer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞