[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
25 Like 8 Dislike
打返去問啦~
HR唔會因為哩個原因搞你, 但你老細有可能會寫衰你Reference
你唔會知你公司HR會唔會pass d ref check 俾你老細
因為我算係轉行
但係依家暫時未有搵到私人嘅HR工 有嘅都傾向請fg多
而咁啱見到啲大學請𡁵想試下攞下經驗
之後應該都想轉返出私人市場(大學每年續約)
話哂都有保障啲

方丈建唔建議我試下 定繼續apply私人?
方仗想請教下你engine轉it工難唔難?

本身background係做過三年機械維修,有機械hd
quit左份工就去左三大讀it degree
預計讀完已經30歲,會唔會輸蝕比班it fg

你覺得it呢行三年後會唔會難搵工
因為我自己擔心,呢幾年阿豬阿狗都爭入去it
到我畢業果時競爭會唔會大,大到好難搵工
Oh 咁睇黎只可以祈禱老細做個人喇
依個我幫你答

你如果係大學期間冇特別出眾表現
出黎都係拎番FG價

你自己考慮下30歲拎$18000 值唔值搏
IT 既degree係入場卷,人地俾幾多人工你就係睇你自己有幾多料
Coding interview, 考data structure , 甚至做leet code 題目等等
最後出黎咩價 搵唔搵到工睇你自己實力, not degree
唔該ching
另外想知gpa緊唔緊要,second up足夠嗎
定話呢行唔睇gpa?
IT 你想做咩位先
sales?
pre-sales?
post-sales?
code9?
機械維修搵到食喎
照計唔會輸比it
揀岩領域一定唔憂炒 點解要走去重新重it
最唔想做sales
pre-sales, post-sales, code9都冇問題
想做技術位,唔想得把口

覺得自己優勢係識好多範,中英日 機電 it樣樣都識d
寫code好唔好我諗要睇返我呢兩年讀cs讀成點
問題係香港已經冇咩機械維修

你仲要諗埋如果轉工轉到去邊始終魚唔過塘唔肥
利申:有整過幾年車,有MECH DEGREE,但呢家都唔係做機械

如果想做機械,要小心一間叫AP RENTAL既公司,度縮到痴線
你要落手做,手套都係限你一個月4對
我個人係傾向新科技
機械d技術好落後,往往都係it/電果邊牽頭發展技術
以為自己出po
唔需要過份解讀
佢唔需要一問價錢就要即刻傾到結論
presales咪要幫手sell
要跑cases
presales部分人工係commission黎
方丈你好 我已經apply 咗好多份HR assistant expected salary 14K 點解一個interview 都冇架 會唔會係CV 有問題

Background 外國HR degree 3yrs bank experience
方丈你好
你覺得運氣係interview 係咪緊要過實力?
但要上去還返啲員工手冊好乸驚會比佢屌 點算
佢鍾意講咩咪講咩,反正你以後都唔會再見佢
無得咁講
如果佢想要個人識一樣比較偏門嘅野,而咁岩你識,咁係運氣定實力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞