[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
25 Like 8 Dislike
係窮呀 x你個x . Jpg
簽左contract
未過試用

風險一定有

就算過左試用,公司要炒人一樣得
簽左contract都無分別
正如candidate簽約後反口無後果
見完果下就可以當比人reject
佢未正式請你都唔需要放感情同幻想落份工
方丈你好
1. 請問non technical background 行IT/ IOT PM條路頂薪可以走到幾遠?
2. 自學domain knowledge/ 做幾年考啲cert/ 讀返個degree,邊樣好啲
🙏🏻🙏🏻🙏🏻
睇你資質
香港no IT 是真理
辭職無得被拒絕
打工係為自己定為公司?
可以講多句
問黎有咩用 問左會由唔比offer你變比offer你?
岩呀 冇動力架 錢囉

你唔排除人地唔小心漏左你、Process得慢左、人地仲諗緊,又或者人地真係reject你。

但機會係自己爭取既,問下又唔會冇左忽肉,真係被人turn down又可以唔洗心掛掛~
但如果人地真係漏左你,你又on居居等運到,咁你就真係抵死
煩到hr reject你就真係抵死 如果咁岩嗰日燥燥地之後仲收到你電話/email係到催
that’s why 我問方丈:但想問方丈,我interview完後隔幾耐問 any update先唔會太麻煩HR?🙄
同埋以我認知,冇特別情況既話,HR係冇權reject line manager比candidate 既offer🙂
唔好天真
唔會唔小心漏左
你覺得搵工難,其實公司要搵岩嘅人都係好難,唔會漏左個都唔知
Anything that can go wrong will go wrong
(Murphy's law)
Budget 好似係HR定
係就係無權 但你煩到人既人地點搞你都得 例如send錯email address
好心提佢仲咩Murphy’s law
支持佢日日打比hr問update
唔係
而且除左reject之外有其他方法影響line揀咩人
咁你唔assume 自己過唔到interview?
呢個我都想知 例如有咩方法?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞