[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
25 Like 8 Dislike
應該
比如你知佢個新位大約係 30k, 你經驗唔夠, 大約25 咁先算, 佢開27, 你開心接, 佢開23 你咪問問有冇得多啲/ 今年年尾Review etc
之後做返半年左右, 係出面搵

以上數字for example only
係, 多數啲人master 會配 communications, law, corp govn. IO psy 咁, 但係用處唔係真係咁大, 亦有人會配data 系, 都係唔錯既方向
個問題係, 你哩啲位都算係升比較快, 一定下來就閃, 似乎有啲可惜
加盒古力/ 餅,是但大盒大堆頭放pantry 啦
係, 但係你要等多2-3 年先再開始係IT Starting 由頭黎過, 你哩2 -3 年係機電可能都上左去了, 你個成本係花左係機電既時間再加哩3 年opportunity cost
你想就fb 排隊我同你看看啦
未必快得過你退休
由頭開始做IT VS 做個識IT 既機電
唔一定前者更理想
Hello 方丈! 黎緊會做interim review!! 係新公司做左10個月 自問都好幫公司手 想請教下如果想問 有無機會升職 應該點樣比較好咁 帶出呢個point??
都係14/15~ PT 唔係真係加錢原因, 但係係人地同你見面既原因
係, 好幫手~ 但係有冇啲實質野可以拎出黎講~? 比如你係Sales, 你返左幾多數
新system 上左之後ot都無say no…month end 有一兩日 做到2,3點..都有幫手take up唔同嘅野 呢兩三個月 星期六日 都會屋企做下野 或者返去幫經理手
(我依家做back office account 野)
最好就係搵倒一個同時需要it同機電既工
你好,方丈
有份工,上星期二打黎約interview,約星期四朝早,特登問左,話係hr+ line manager 見,問有冇得改期,仲話line manager成個星期得果日朝早得,再轉可能要下星期

星期四上到去,得hr係到,話line manager臨時有會開,second in再見line manager或者視像

過程我都覺得OK
但全程完全冇提notice period同人工

臨走問佢幾耐有消息到
都係例牌講1~2個星期

間野係大公司黎

其實係唔係已經衰左,但都叫我上去見埋做埋樣?
返左份工一個月
有份人工高10%嘅新offer
有冇咩方法辭職冇咁尷尬
和阿頭講聲有另一間出左offer 近屋企
依d唔係升職嘅理由

back office嘅話最實在嘅升職理由就係你做緊上一級嘅工作
見完工就放低唔好再諗

搵得工收得offer就唔好怕尷尬
唔想令你覺得失望, 但係肯OT 同幫得手唔同
其他同Team 人呢? 有冇都咁OT
同埋你TEAM STRUCTURE 入面有冇升職的可能
唔會俾你轉IT 之後比而家行左咁多年機電行得更快既機會低
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞