[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
25 Like 8 Dislike
Title 同apply個陣比低左半級 只係無諗過佢比offer個時唔講清楚~
其實幾時都係簽果下final check
你係ok 先簽
條友見到mgt呢隻字就直譯話mgt方面

老婆餅=塊餅有老婆
其實如果你本身根本就未知自己應該做啲乜,亦都未有特別嘅preference,我就會建議M T多啲,最起碼俾你周圍做吓試吓
唔關事,而係你一路講我都睇唔到其實你事實上最想做啲乜

比如你話GT其實係做marketing咁先算,如果你個心一心係鍾意做marketing咁咪去GT,但你個MT嗰邊,如果你未諗定就梗係M T
伏乜鬼,間間公司都係出差唔多嘅價錢,如果佢哋特別地着重呢一個program,咪會出高啲囉

真係伏嗰啲,就係嗰啲13-14K,然後要入保險,然後要做銷售嗰啲啦
我覺得佢似係記錯咗唔同rank benefit
做多都要佢想你做多,你做多先叫有價值

就咁睇,其實有機會試吓R SO
你倒不如問吓佢,睇吓佢覺得你點樣,如果佢盛讚你,咁當然就試吓R做夠一年升職啦
你知我不嬲唔會開名點評
我只可以講相比起各大不同學會,大學合作嘅正常來講會好少少
我自己未用過
咪即係好似銀行BTP
唔會話係伏,不過亦都唔會特別出彩
中間仲有一格叫做SO嘛
都唔會冇人請,不過你做呢啲工,同你讀個課程有乜嘢關係?
1. 見工嗰陣乜都唔好諗,你係最好嘅,見完先再講

2. 同佢八下 套料好過
因為之前asso讀ART
諗住進修UXUI入行,但要同大學生爭競爭應該好大
同埋而家我返公司要兩個月通知期,唔知騎牛搵馬搵唔搵到。自己in過其他行業,好似每一次對方聽到我話要兩個月通知期就唔請
各位覺得搵到工走,新工應唔應該同同事講?
我都有諗住問 但係就係唔知點開口 先無咁尷尬 所以就想請教下 定方丈你覺得 直接問?
你好勁呀冇經歷都有 好羨慕undergrad係hr?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞