[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
25 Like 8 Dislike
解一定解到, 但係太理想, 我都會recommend 你within proba keep 住搵
facebook DM 有, google form 都有
你啱, 因為我少請product mgr, 冇諗過個邊
我指project mgr/ dir

2. 係指HR preference LMAO 有就過到screening, 實質經驗 line mgr 會chok 出黎
其實唔expect 要跑/ 被摔, 都已經可以唔洗諗做sales
即係你前上司都冇同你做野
冇反應都係一種反應
佢係title 啱, JD 錯
直答會點manage + 自己相關exp + 有信心
最好係做住先, 用人地fake 入去做reason 咁再搵
感覺positive 即係乜都未commit
女神對你感覺positive, date result positive, 係咪等於佢做左你女朋友了~?
會做, 點知封信有冇問題
1. 請問88k嘅例子本身係technical degree or above, 定non-tech bg? thanks 方丈
>> 唔係好記得, 好似係related + 後尾勁多唔同cert

2. 另外請問有degree係咪已經好過冇degree有cert?
>>degree 係入行用, 同埋轉工用 for layman 如HR, cert 係for line

食飯係飯重要定餸重要, 係哲學問題
//上司要交條大數俾上面//
唔洗啦~ 單單係食唔到override threshold , 上司既上司唔洗逼, 上司都已經夠動力摔
唔係識唔識, 係人地信你識唔識
冇cert 但你識 = 唔識
有cert 但你唔識 = 要問問實際識唔識
但問題係~ 冇management 兵仔哩個role
有都係MT, 但你超齡
我知你想, 亦知你唔介意低啲人工, 但係你要既工種係唔存在

1. 唔洗對/ 唔想留係F&B甚至其他工種既前線
2. 呢個category入面既兵仔 (而非MT, 因為有年齡/ 工齡限制)
咁你自由身的話, take mkt, keep applying
如果有工係身, 就2 份都唔好了
有offer 唔要, 好過冇offer, 乜都send 係啱的~
條大數唔到食唔到override
咁點會唔摔
摔死你班sales 狗
想知其實會唔會特別介意啲讀緊夜校既黎見工

利申讀緊part time degree
唔該哂你啊
唔係sales跑數養住你哋
你班hr食風啦 剩係識燒錢
好 唔該方方同上面兩位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞