[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
25 Like 8 Dislike
同佢講打左去奴記問
唔算係IT 喎, 最多係HRIS related, 都係出user requirement 架姐,
係幾好玩既project
讀左奴工法未?
會怪, 你而家份工做左幾耐, 咩位幾錢?
正常呢, HR 都係要傾點可以令個system 更fit HR user needs
你意思係, 公司未有system, 講明要你地dup code寫出黎?
似佢理解錯多啲

HR 點做埋IT 個份
你而家好overpaid?
咁我assume 你拎左CPA?
你而家做firm?
咁in house係會輕鬆過accounting firm嘅
hris manager都唔駛自己寫system

如果講緊寫requirements, evaluate vendors, uat, implementation...依d係好嘅exposure
你senior左幾耐?
如果可以捱到manager先走會好好多
HI, 方丈

情況系咁既,
之前IN左份officer grade 既工
見完HR 同 department head 之後
佢問我有無時間等一陣, 見director
咁我話OK. 系會議室等

半個鍾之後, HR番黎同我講Director今日行唔開,要再約過時間
由於本身請假去見, 之後一星期好難再請,
就同HR講第二個星期之後所有日子都方便

一星期後既今日, 仲未收到email / 電話, 系咪已經fail 左 ?
方丈 想問下 LinkedIn Recommendation 定 Reference Letter 有用啲 / HR 重視多啲﹖
你咁同人地講有d傻豬
太快做左障礙比對方
太快做左障礙比對方既意思系唔應該同佢講幾時得閒?

o個時個HR問我系咪請假過黎, 我答佢系,
之後先有即日見Director 呢件事
話唔洗我行多次,
因為過到Director 既話仲要見多次大大大boss

個日食左誠實豆沙包

p.s. in我個個HR head好好人, 但contact person 又系另一個人
咁你搵緊啲咩工? 怪怪地... 未諗到方向就改好左CV? CV 跟方向改架喎...

不過如果你係打算做散仔, 咁就冇野要prep 了, 一路順風~

簽完約都可以反口
打返去問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞