[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
25 Like 8 Dislike
咁你明點解見完工就無再搵佢啦
所以咪問updates, even reject
想知too
唔係間間公司reject 都會話你知 好得閒咩 尤其唔係MNC未必有system出email嗰d
r唔到先走
2 又唔係好細, 你又有大經驗
如果人工title 都可以, 2
英資: 真係聽面個句, 就死硬了
返多一日, 幾時交都係返多一日
唔得
你日日睇我啲video, 睇左一年, 之後話有HR 一年Exp 人地都唔會Recognize
(其實本身想講, 日日睇AV 都唔會脫青....)
店長會做多啲係正常, 出面都係咁, 比如你正常一個store manager, 都會要交唔同Report, 要識計同事comission, 要排更, 要看埋啲inventory 保險防火等等文件, 要同retail manager (管各Store mgr 個條友) 做唔同文書野

你俾我個感覺係, 你唔係介意而家做緊咩工, 只係覺得唔Gur 要做秘書野, 唔gur 哩個人工.....我希望你唔好介意我坦白講, 真係0 文職Exp, 同埋好似唔知個社會/ 職場係點Work 就想轉做management, 請你個個人一定要有好大勇氣先會咁做

的確你學歷係可以的, 但如果我要請一個是但office function 既manager, 就算你對手得bachelor, 但係有相關經驗, 我都好難說服到自己請你

你自己想要咩, 做到咩你都唔知, 淨係不滿話要轉, 咁只會go to somewhere BUT NOT somewhere BETTER

如果我係你, highly likely 會諗其他F&B/ retail ops, 最少睇下自己識咩, 同前綫打交道, 管少少人, 相關法規work flow 哩啲knowledge/ exp 先係你Asset
2 weeks~
都冇要到~ 就唔好向後看了~ 找下個更好offer 啦~~ 加油
兩星期先有一個interview (上司公司call)
算唔算太小?
*上市
係愛定責任? 係窮啊...照下塊鏡打開存摺, 即刻大把動力
公司請人都好冇保障架~ 你返工前一decline/ 當no show 都得

轉工哩件事本身就係taking risk
見完好好放低, 找下份, 乖
1. 我請過最貴PD 88k/ mth, mkt 一定有更貴, 但唔Common
2. degree + cert > cert > 自學
唔會有野阻到, notice period 大哂
一星期後再打返去Then
咁又唔會既, 煩會係第啲地方卡佢, 比如人工爭500 俾唔俾埋個啲, 好少係爭少少咁Reject...line manager 都要交代的
係啊, 但係大把野可以卡住個Cand 的, 同埋如果未決定好, 咪加2 錢肉緊讚下第個, 所以咩都有個度, 比1-2 個星期人地做下野

你15/16, 人地都大把野做唔會因為你15/16 而招呼comfort entertain 你~

死心不息可以打去問/ 追/ 催, 但1-2 次好了
係啊, 777 都可以食豆腐啃死, 爭在機會率有幾高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞