[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
25 Like 8 Dislike
better than nth~
直講~ 私人原因要Resign, sorry, thank you
cert 係就係.
呼吸都肥啊
佢都struggle緊
所以諗吓有冇得咁樣爭取多少少
分分鐘請到人再同你朋友講唔過proba因為都唔知加幾多比你先夠
同你差唔多,半年覆兩次半日

有時轉工 咪有改期覆診
走啦
諗下當初為乜搵工
邊個佢
可能工種係research type? 我見jd都無乜要求要phd喎
走啦
你完約果陣未必搵到hr offer
做緊admin想轉hr嘅candidate可以話要幾多有幾多
見完工就唔好諗咁多
兩個星期前In咗間英國公司 比咗offer
八月開始返 呢個星期都有email比reference form同其他表格我
但就未簽約 係咪正常? 第一次做外資
其實真係唔知轉咩工好,只係想趁30歲前入行,怕30歲後更加難轉,做乜位我真係無咩心水
正常冇可能Match 到
你朋友想要既係人工, Stability VS PR job function/ job ideal?
如果魚同熊掌不可兼得, 佢想要咩多啲

因為PR agency, 佢先返得一個月, 又未有controbution, 人地點解要留佢, 而唔係同價請過個人?
走啦, 17K HRA 已經好好, 有心做HR, 仲做多半年ADMIN 做乜?
做完ADMIN CONTRACT 之後再搵, 都好難有16+ k hra
唔大, HON > TRANSCRIPT
係太衝動
但已經做左, 就只好善後
打返去去Follow up 啦
問返佢幾時簽
你都做左咁多年店長, 唔爭在用多一個月時間諗下自己想要咩

你好後生結婚, 就30, 唔中意個老公, 只係想趁30歲前離婚換畫,怕30歲後更加難轉,下個老公想要咩男人真係無咩心水

為轉而轉CV 都花埋, 本身個portfolio 已經唔係勁有appeal, 再花埋仲點搵....

真心Recommend 你諗好行咩路先出發
我真係想轉下環境,做咩都無所謂,就算用FG請我都okay,唔試唔會知自己想做咩

同埋應該點都會舒服過而家呢份工,當初都係因為無咩野想做先誤打誤撞入左黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞