[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
25 Like 8 Dislike
Psychology
方丈想問下如果我GPA得2.98,但學校開完會後照比咗second upper我,算係special case,D HR會點睇會照當我second upper咁看待定始終唔過3就screen走
因為未有目標做咩好,閒閒地做個admin都得,想轉左行先,覺得個發展空間大啲
肥方剩係掛住食嘢
方丈你好
想請問下你 翻過兩個月左右嘅政府intern寫落cv對將來搵其他私人嘅工有無幫助㗎?(end of contract,唔係resign)

P.S 仲讀緊書
我覺得新offer 都岩我career path
係唔知點開口辭職
除左first hon , 無人care
有時想報 d trainee位 寫明至少second upper, 驚d HR唔當我係
做咁多野 先得17k一個月
no one cares
唔反對你打去問
不過唔好expect會有確實答案
唔食野點做肥方
有無幫助都好,寫左無壞處
仲要番6日,每日10個鐘,經常OT,仲未計放工番屋企先可以做back office既野
照報,反正唔駛錢
太快啦,你expect人地兩個工作日會揀好人+搞掂哂合約?
有可能, 總有啲人係唔體諒人人都有可能病
我recommend 你唔好講係長期病, 但可以話最近哩半年都要一個月1-2 次早少少走/ 晏少少返, 有醫生紙
咁你如果想做HR 要去讀下奴法先, 同FG 冇咩分別
你個啲計糧, sad but true 係唔計數的, 因為人數少, 又唔夠規範, 唔會當係valid + legit exo
唔係間間公司都要3 的
唔知做咩咁亂轉仲衰
比如你入左Admin, 你之後想點轉?
你喜歡, 但係唔好Expect 人地會答實你~
屌你咩

i am short and fat and i am proud of it
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞