[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
25 Like 8 Dislike
我係迷你方
我係狙擊手轉工跳草群 慣犯
有, 其他人, 包括你老細, 點會gur?
得, 不過假啲姐

即係你女朋友問你咁大個仔打過幾多次丁,

你答佢一次, 驚愈講愈顯得自己咸濕

實得架,只要佢信
1. 會看, 不過要多過一年先有多啲參考價值
2. 要看Total cash
你洗乜話俾人知你而家6 日.... 咁唔係加分位, 如果你返5 日, 因為OT, 有allowance + 轉工返5.5 日, 咁加人工仲legit
計你平均日薪 X 日數

唔跳唔會肥 hr就是賤
用途不大, 係佢個Case, 佢做得短, 又叫得高
未過一個星期都係正常 processing time
下個星期都未有先問啦
如果係問我, 我會答最大成就 & 困難 & 得著
唔洗不安喎
做HR, 食得屎架~~ 知而行之就OK
其實一般bank office, esp 中資都唔會太英文
你係人事問題定工作內容出事?
中了一箭
我地公司有policy 做market catch up
唔係間間都有
唔該方丈
工作叫做handle到,
主要係同上司(老阿姐)相處唔到
不過返左2年幾銀行,真心覺得工作內容幾悶。
都打算緊想轉,末諗到轉乜行業好。
自己讀top up bba,真係覺得好公廁科,無乜專業技能。
都想試下做marketing,但因為自己英文差,驚handle唔到。

Ps.我都明一定有人話英文差咪努力去學,不過提升語言真係唔係一朝一夕。自己都3十幾,眼見身邊有d朋友事業略有所成,都會有壓力,糾結緊係咪應該繼續做office,有諗過做藍領。

Btw,第一次同方丈傾偈,覺得你真係好好,有問必答,亦好少講負面說話。好多謝你,我會繼續J你d片。
加油呀 睇下方丈啲面試片
明白曬,唔該方丈大人,有好消息識通知你☺️
我入職前打哂針 佢公佈過每打一針有日假 未過probation就畀人補通知金兜咗 有無得嗌佢補返果2日錢
Agree
問親hr 每次都話有參考市場人工和你既exp
之後就會話公司policy or 已到比多左你

最後都係要自己出去搵新offer 幫hr update 佢個腦

當然我明白最後決定係腦細,咁唔該快d 轉場唔好up 廢話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞