[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
25 Like 8 Dislike
有時2 個月都仲有, N 手offer又有咩所謂
行開聽
有時有啲位HR 真係唔洗見, 見黎走procedure咁就會omit
你都好中意女神, 表左白之後成個星期了
自問表白表得唔錯 盡晒力
依家岩岩好一個星期
應唔應該問一問女神
e.g.?????
方丈你好,想請問如果面試第二份工時對方問你對上一份工點解辭職,可以點樣答?
因為兩份工既工作性質相似,其實對上一份工主要唔想sell,但未知第二份工其實需唔需要sell,所以唔敢誠實講我唔想做跑數
睇左片未
如果你真係唔想跑數就直接講
你唔講而轉到一份要跑數嘅工,咁有咩意思?
保險公司都係睇claim form同單去proceed,你睇醫生果陣係scheme member就可以跟番scheme rules去賠。你之後離左職唔影響
不過兩個月都未賠就有d耐,會唔會入左戶口你自己唔為意,真係無就問番保險公司
比如信任個IT head, 知佢見人唔會單看學歷同埋年齡外表等等, IT 野HR 又問唔到, 咁如果個Cand phone in 正正常常, 又唔係啲咩high rank 貴位 就會HR 慳返唔見
一向都見完好好放低~~
正常係要時間的, 勁常見
但係2 個月又長左啲, 你打返公司HR 問啦
你見唔見到下一句claim有時限架,你再唔追萬一真係miss左你application你再交就唔受理

明白
想問吓琴日見咗工 即時有second in 個director同其中一個staff
但去到最尾問個staff都唔收我啲文件
會唔會等如佢見完覺得唔岩 所以唔收?
常見係指要等1 個月多啲

但2 個月稍長already
所以都要有一定reputation for line manager...有啲真係好大偏見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞