[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
25 Like 8 Dislike
方方大人今日面試好順利,應該都大機會入去做。

希望可以好快就脫苦海,所以想問定如果大公司辭職應該email比老細再CC比HR呀?定有其他做法?洗唔洗再另外比hard copy老細?
文職你估人工高咩?
wine 都係近FMCG 咁計, 14 唔高但合格, 你可以問問有冇probation review
因為佢係公家野, 可能會做再齊啲, 但點都好, 見完好好放低找下份
返住等, 你點知第二份係走procedure 咁check 定係點
HR9 is here
payslip, contract, tax form
點解唔啱, 你而家做緊office 唔開心?
冇fill in 佢到時問你先答都得, 小事
折現
講明保險黎喎

//Responsibilities:

- To identify customers’ financial needs and provide professional financial planning analysis, advice and solution

- You will be trained to discuss financial solutions not limited to: Retirement Planning, Investments, Saving Management, Asset Management, Estate Management, and Protection Insurance

- To develop, motivate and manage a professional financial planning team

Requirements:

- Previous sales experience an advantage but not a must//
打卡啦仆街
係啊, 卡機係唔準早左三分鐘啊
福利如果唔係直接有錢袋, 一向唔計 (e.g. 後加左free 洗牙)
可以問佢有冇糧單
但tax return 最簡單
俾時間人地做下野啦, 乖
你最大asset 係store ops + CS + 西客應對bility
你又要高人工啲, 又要唔再做哩啲, 但你除左學歷其他都比唔過人地FG... (最少人地有 relevant intern) , 咁好難架喎, 針冇兩頭利, 唔會又有工又舒服唔洗對西人, 又唔洗經驗, 唔洗相關學歷又高人工

我係你的話, 如果目標係高啲人工, 咁就最簡單係轉去更大公司睇檔做store mgr/ supervisor

一係就retail ops assistant, 咁先大能轉到

就我個人請MT/ GT exp, 你既profile, 除非interview 個陣識飛/ 唔知點解睇中你, 就真係冇咩可能了
答多個, 加多句講笑話其他就冇乜喇~
講 with hard copy -> email manager, cc hr, bcc self
方丈想請問下in完一個禮拜冇消息打電話俾hr問進度會唔會太chur
下星期先催啦
頂,無聊爬下文
發覺香港男人都幾chur
唔怪得成日睇到啲開始良好但最後溝唔到女既post
之係hard copy比老細?離職理由冇理由寫同老細唔夾㗎嘛,同埋到時候要等一個星期,其實係咪大部份公司都會肯等?另外,我仲想問係咪最穩陣都係簽咗約先講辭職?
Thanks 巴打&方方
咁假設份工真係請我 係我返新工幾日出offer
點樣講辭職先得體啲🙈🙈
返幾日工就辭未試過…
所以我咪覺得奇怪MT多數要求grad 2年內
係朝早唔撚返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞