[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
25 Like 8 Dislike
請department head 食飯問下Lo
方丈你好,聽日係小妹fg 後第一份工上班日
服務對象係年輕長者,想問吓有關介紹自己字眼
「嚟緊都會經常見到大家,希望大家多多指教」
指教?好似有啲奇怪,點樣講法可以表達更好?

感謝
咁take啦
反正你依家份工都食之無味
GT同MT諗住咁快走,請著你真係蝕哂不過下份見咁短時間走會唔會有影響?
未必有自介時間
笑多d 有耐性咁長期作戰
老人家都有壞人會難相處

放鬆自己最緊要,唔洗生硬咁介紹
做operation多,日日都做差唔多既野,諗唔到可以講咩表現
佢依d價位嘅mt/gt都係普通entry level位者
簡單黎講,你放board leave / 拎連續7日假

會唔會call爆你?
BBA minor HR
讀master係咪冇咩作用
人工又唔係好都係睇中佢大公司個名姐
公司有7/80人,但平時基本上做野/交流都只會同自己team有來往,其他team真係隨時一個月都傾唔到一句計

如果last day請自己team食lunch (7-8人我預1000-1200埋單),但唔買散水餅,會唔會好怪

同自己果team關係唔錯,但如果淨係買餅俾自己team又好似怪怪地。主要唔想 last day果日,成班連名都叫唔出既人走埋黎問長問短 又問去邊又問點解走
其實都講左,識機電都知未來係電腦
有30+ 我CV都係大路格式
以車為例,傳統既汽車雖然係純機械
近呢幾年既汽車開始被電動車取代
再黎緊係自動駕駛,要既係電腦控制,需要電腦知識

機械越黎越被邊緣化
其實fg黎講算唔錯我覺得算好
咁淨係同自己team啦
如果你係有心HR, 就去啦, 入左行先~
定崗... so chi na the term
你份GT 係去咩department?
關照~
operation 你同人地比, 你做得有冇快啲, 準啲, 爽手啲, 同同事關係有冇好過人
想問下僱傭條例入面連續4日的疾病津貼中嘅醫生紙係咪要一張過?
即係唔可以一日一張連續4日?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞