[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
25 Like 8 Dislike
both 都唔係太有用, 但係ref let 最少可以之後用, so ref let > linkedin
1 年, 尤其你轉行
冇~ 本身轉工就係gamble 啊~~~
正式收到第二份offer
不過要推左第一份先
已經簽左份notice
congrats~
你一野就落晒閘黎緊一個星期唔約得你喎

人地表現得nice係一件事,佢會唔會真心配合你係另一件事
諗住自創一定係on9 公司
佢知唔知出面賣hr system 都唔平
其實幾搞笑
第一次見工係同個HR零面對面嘅交流
除左email聯絡外
一上到公司佢唯一同我講過嘅野就係坐低等陣老細陣間會黎見你
連cert都冇拎黎睇
連派offer都係出email
感謝方丈!祝你好人一生平安!
系HR 角度, Can. 打番去問會唔會好煩。

本身完左interview好快手打左封email 去多謝。

本身自己諗住下星期會跟進多一次, 無就算。

但唔知email 好定 call 比較好.

岩岩唔記得打,
多謝方丈!!!
下次會記得, 感謝ching
你問一次半次唔會覺得煩
不過打返去問嘅作用其實只係做左樣野,對求職結果根本無幫助
Thank you so much , love you fat Fong.
梳, 認錯人 ~
THANKS YOU
我係之前好悲慘既絲打,我喺係未過試用期就日日比人狂鬧,但hr居然今日同我講可以比我調職,條件係一定要做到contract完。

而我之前去見左間再大啲嘅公司interview 都好正面,講到明下星期就會有消息,咁我係咪應該都答應左先?
你個case, 返in house, 人工平手已經係理想, 你CV 唔好放current 咁apply 啦
https://youtu.be/B1VLHbVgvGw
你都係, 一生平安~
所以即係你CV 都未改好
你不如諗下自己想做咩先啦, 我見你有好多野唔想唔中意, 你中意啲咩先得架~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞