[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
25 Like 8 Dislike
巴打加油
其實我個位除左SHOP MAN本身既工作外仲兼顧好多文書野所以好重疲憊感
其實我想番番去OFFICE既MANAGEMENT多D
本身浸過咸水學歷英文都唔差,老闆同事都讚揚我既工作態度同有責任感
而老闆更講過其實我既性格同能力去做白領可能更適合我,但佢更加想我留係到同佢拼博一片新境象
只不過近兩年社會狀況都太差,我感恩老闆當初既賞識所以一直堅持到而家
但始終年紀開始步入30,身邊壓力都多左,都想搵到份高而家少少既穩定收入,同埋會有更多發展空間既工作
我唔係expert ,單純個人意見

我認知入面Office 既 management 主要會由三類人組成

1. 大學fresh grad 後經過好麻煩既apt test written test group discussion ,之後再過2輪以上面試走出黎既MT

佢地係同一間公司經過唔同on job training 同 job rotation 2年以上既「公司重點培訓」人員

2. Headhunt / 開Job ad 請其他公司既相關部門既管理層

要求幾年既「相關」經驗,而且對於該部門需要既skill set要十分熟習 , 可能仲要有個MBA學位,請一個真係「有料」埋牙即刻上到手既叻人

3. 某部門做咗好幾年以上入面有成績+人事關係好既叻人

我當你原先做既係超市店長,一間超市企業既back office組成已經可以好複雜

採購部,會計部,marketing,人事部,物流部仲有一堆其他部門
行到去officer/manager grade 既係某個部門做得出眾有成績/人事關係好好既

你覺得自己符合上面邊一個條件去「Manage」backoffice既某個部門呢?就算你真係想從低做起行management依條路,點解我唔培養班MT Program 出黎既?
工程位
Environmental engineer
另外,題外話,其實我都諗住走架啦,但之前屋企有啲事同左老細講,佢叫我請no pay sick leave,來緊我又有interview 咁係咪都繼續病左比較好?咁未過試用期,每個星期請假其實係咪也係唔好咁好呢?
另外,我想問問填application form入面重有要畫o-chart,自我介紹同寫專業抱負,其實係咪都係同拉番同份工有關係最好?
之後,重有份form 會問番上一份工有咩福利都係照直講?
因為之前話左依家無番工,咁依家好啲個份都唔可以攞岀來講
方丈 我唔係好熟internal transfer 既procedure

如果對面個department 要我,我個department可唔可以唔放人? 定係HR 會有policy限制佢maximum留我幾耐?
你阿頭唔簽名點走
如果你係為左個名同埋學野, 我係你就唔會走
因為1. 你做左一半, 仲有5 個星期, 即係summer intern, 無啦啦變左一個月多啲programme CV 會知

2. 冇人打招呼係合理, 冇人返工份糧係包埋對同事打招呼

3. 俾人針, 咁要睇去到咩地步

你問我的話, 我真係recommend 死捱
藍白領, 唔係真係有三六九等的
哩啲都係藍領再上既pathway
assistant
唔係officer grade
ops mgt, retail mgt 全部都會有哩啲

點解你係阿頭, 就係因為你識哩啲

如果要轉個原因係哩啲, 你可以consider:

1, 教啲細做咁啲

2. 轉去個地方係多啲人工, 等你做個陣覺得值啲

3. 升上去, 等其他store mgr 做
office management, 除非你識人/ 有好大際遇, 否則...

不如我咁問, 正常office 有咩function 你知唔知?
好好既問題, 對MT 個part 有啲保留, 但大部份都好同意你講法啊
咁會唔會係啲work ethics 問題, 你係見主管?
咁你唔係因為reginal 走而係人工啦~
你之前啲工做得長唔長~? 8 個月+1 個月notice...9 個月... 但係+30%, 都可以既
consistent 唔舒服就唔舒服
另外,我想問問填application form入面重有要畫o-chart,自我介紹同寫專業抱負,其實係咪都係同拉番同份工有關係最好?
// yes, 同埋唔洗太詳細, 等佢問你//

之後,重有份form 會問番上一份工有咩福利都係照直講?
// yes, 同埋唔洗太詳細, 等佢問你//

因為之前話左依家無番工,咁依家好啲個份都唔可以攞岀來講
//唔好//
你阿頭唔放人, 你點走? 你係咪好到新dept 同你而家阿反面都要要你?
你想搵咩工~ PT 關事嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞