[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
25 Like 8 Dislike
點解唔直講話工作內容同你想方向唔對咀
知多左先知唔啱, Thank you, sorry
會, 好鬼
講左就一世, 唔好改口
DEMOTION...WHY?!
你哩到唔係-18/F, 你梗係有好先閃
加人工但係title 勁跌, 冇意思
多謝指點
多謝方丈
title其實有咩重要?
收到曬 希望早啲搵到 可以脫苦海 我真係就快頂唔住
data scientist嗰班phd出身
咁著數係你依家太奴定新工有伏
未必啦 research就真係phd多
好多data scientist都係bachelor +4-5年/master多
應該係
我對嗰班痴線佬有PhD
一係double master
講講下好似佢有做過research
你下一份工就係用現職Title 開始衡量

當大家Target 做 HR Manager, 2 個Cand title 分別係
SHRO
HRA
你估邊個會俾人見既機會大啲?
加油, 而家係難捱既, 但係捱過就好~
頂住啊, 清
for your career path 好唔好先得架
做狗都搵好多的
兩個都冇
AHRM會大啲
你好方丈
做開飲食店長,月薪17K,4日假,負責既野包括:
日常內外運作
訂貨落貨執貨
請人排更計糧
月尾入貨數錢交比會計
Event planning / organiser / cooperation
(姐係搞pop up/聯乘活動時負責同對方協商)
Franchise Management
(制作e version既 SOP recipe 同 video,負責同海外及本地既加盟商接洽, 磋商,聯絡。Quality control,Mon 住佢地有冇咩出錯,定期寄invoice收Royalty,等等)

做左4年,想轉行入番文職做5日9-6既話難度大唔大? 因為已經28歲,轉行等於白紙(本身有英國大學master degree)

應該搵HR (唔識用大公司既software,我係自己design excel 去幫公司員工計糧)定Management會比較容易轉行?
係, 9 up example
jacket 拎住係手
見住其他個啲先
你會唔會食buffet 鵝肝要等就唔拎其他野食住等?
大大地, 因為計你fonrtline staff, 你係咩master , bachelor?
你做的野都唔係hr-related
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞